Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Daniel Mikolášik
7. ledna 2023 v 13:10
Čas čtení 1:26

Princ Harry čelí kritice za kontroverzní prohlášení ze své nové knihy. Prý vyměnil vlastní rodinu za miliony dolarů

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Král Karel III. měl údajně říci, že ho synova kniha zarmoutila.

Britský princ Harry čelil v pátek v souvislosti se svou knihou vzpomínek kritice ze strany médií, komentátorů, armádních veteránů, či dokonce Tálibánu. Buckinghamský palác se k obsahu knihy, která předem unikla na veřejnost, nevyjádřil. TASR o tom informuje na základě zprávy agentury AFP.


Harryho memoáry nazvané Spare mají oficiálně vyjít příští úterý. V britských médiích se však odhalení z knihy řeší poté, co se tento týden dostala, byť jen nakrátko, omylem do prodeje ve Španělsku.


Harry v knize píše, jak ho jeho bratr a následník trůnu princ William při hádce údajně svalil na zem, jak přišel o panictví, bral drogy nebo zabil 25 lidí během vojenské služby v Afghánistánu. Vysloužil si za to odsouzení i posměch, přibližuje AFP.

harry william
Zdroj: TASR/AP

Kniha je nejnovější kapitolou ve sporu Harryho a jeho manželky Meghan s britskou královskou rodinou. Vévoda a vévodkyně ze Sussexu se v roce 2020 vzdali oficiálních povinností a přestěhovali do Kalifornie. Poté uzavřeli několik lukrativních smluv na vypovězení svého příběhu.


Spisovatel A. N. Wilson označil Harryho rozhodnutí vydat tuto knihu za vypočítavé i zlomyslné a naznačil, že výsledkem bude zvýšení sympatií vůči královské rodině, ne samotnému princi. 

Princ prý vyměnil vlastní rodinu za miliony dolarů

Bulvární deník The Sun uvedl, že Harry si zvolil „destruktivní, pomstychtivou cestu“ a vyměnil vlastní rodinu za miliony dolarů. V úvodníku mu doporučil poslouchat výzvy přátel, aby „pro vlastní dobro přestal“.


Novinářka deníku The Guardian Gaby Hinsliff konstatovala, že vydáním knihy princ přešel od otázek „nepříjemného veřejného zájmu“ k praní špinavého prádla na veřejnosti. Harryho tvrzení, že v Afghánistánu zabil 25 lidí, a přirovnání jeho tamní služby v armádě k odstraňování figurek ze šachovnice označili mnozí za nevhodné.

9. července 2024 v 13:00 Čas čtení 4:50 Charli XCX konečně přiměla celý svět, aby ji miloval. Naučí tě pařit, oslavovat ženskost a být tak trochu spratek Charli XCX konečně přiměla celý svět, aby ji miloval. Naučí tě pařit, oslavovat ženskost a být tak trochu spratek

Rozzlobilo i některé veterány, podle kterých se tím princ obrátil zády i ke své armádní rodině, přičemž jeho vyjádření mohou „živit džihádistickou propagandu“.

princ Harry
Zdroj: TASR/AP

V Afghánistánu vyjádření Harryho odsoudil mluvčí vlády Tálibánu i přední lídr tohoto fundamentalistického hnutí Anas Hakkání, který na sociální síti uvedl: „Pane Harry. Ti, které jste zabili, nebyli šachovými figurkami, ale lidmi.“


V době, kdy se na Twitteru šíří hashtag #ShutUpHarry (Mlč, Harry), The Sun citoval zdroje blízké jeho otci, králi Karlu III., podle kterých řekl, že ho synova kniha zarmoutila. Palác však oficiální stanovisko nevydal.

Domů
Sdílet
Diskuse