Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Patočková ČTK
8. ledna 2023 17:29
Čas čtení 1:42

Na Pražský hrad přišly stovky lidí, loučily se se Zemanovou „érou arogance a pohrdání lidmi“

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Na Pražský hrad přišly stovky lidí, loučily se se Zemanovou „érou arogance a pohrdání lidmi“
Zdroj: Milion chvilek pro demokracii

Podle mluvčího pražské policie Jana Daňka se shromáždění účastnily „vyšší stovky účastníků“.

Na druhém nádvoří Pražského hradu se dnes odpoledne sešly stovky lidí, aby se symbolicky rozloučily s érou arogance a pohrdání lidmi, kterou podle nich ztělesňoval Miloš Zeman. Demonstranti také upozornili na důležitost prezidentské volby. Shromáždění s názvem Dotáhneme změnu: Demokrat na Hrad, které se koná několik dní před prvním kolem prezidentské volby, organizuje spolek Milion chvilek. U bezpečnostních kontrol při vstupu do areálu Hradu se tvořily fronty, informuje ČTK.

Druhé nádvoří Hradu bylo před začátkem demonstrace zaplněno podle zpravodajky ČTK zhruba z poloviny. Podle mluvčího pražské policie Jana Daňka se shromáždění účastnily „vyšší stovky účastníků“, dohlíželo na ně zhruba padesát policistů. U bezpečnostních kontrol při vstupu do areálu se před 14:00 tvořily fronty, u vstupu z ulice U Prašného mostu čekala na kontrolu asi stovka lidí a další přicházeli.

Průběh shromáždění byl vysílán také na YouTube.

23. dubna 2024 9:12 Čas čtení 5:39 Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu

Účastníci chtějí podle organizátorů dát najevo, že od nově zvoleného prezidenta či prezidentky očekávají demokratické hodnoty, otevřenost, lidskost či prozápadní a demokratické směřování České republiky. Někteří lidé si s sebou přinesli transparenty, například s nápisy: Sbohem, Zemane, Volím Pavla a vím proč či Fischer na Hrad.

Shromáždění zahájila vystoupení slamerů Anatola Svahilce a Lenky Hronové, režisér Václav Marhoul předčítal ze Zemanovy knihy Jak jsem se mýlil v politice. Vystoupil i písničkář Jaroslav Hutka. Marhoul i Hutka patří mezi podporovatele prezidentského kandidáta Petra Pavla. Řečníci své projevy netypicky přednášeli na štaflích.

8. ledna 2023 12:35 Čas čtení 0:54 Průzkum: Babiš by vyhrál první kolo prezidentských voleb, v druhém by jej ale porazili Pavel i Nerudová Průzkum: Babiš by vyhrál první kolo prezidentských voleb, v druhém by jej ale porazili Pavel i Nerudová

Organizátoři ve čtvrtek zveřejnili informaci, že jim Správa Pražského hradu doporučila přesunout nedělní shromáždění jinam, protože historické sídlo českých králů a prezidentů není podle správy veřejným prostranstvím. Spolek ale argumentuje rozhodnutím Městského soudu v Praze, podle něhož jsou hradní nádvoří veřejným prostranstvím, kde se veřejnost shromažďovat může.

Miloš Zeman.
Miloš Zeman. Zdroj: Kancelář prezidenta republiky ČR

V reakci na vyjádření správy, že Pražský hrad je nejnavštěvovanějším turistickým cílem, současně spolek vyzval své příznivce, aby na Hrad dorazili jako turisté na výlet, tedy s fotoaparáty, turistickou mapou, svačinou a dalším vybavením.

Na Twitteru dnes také spolek Milion chvilek zveřejnil, že dnes se budou na druhém nádvoří Hradu rozebírat stánky z vánočních trhů. „Tak to vypadá, že rozebírání stánků z vánočních trhů na druhém nádvoří Pražského hradu proběhne čirou náhodou přesně ve stejný čas, na který plánujeme naši akci na Hradě. I když stánkařům končil zábor v pátek. No nic, holt budeme muset mluvit trochu víc nahlas,“ napsali organizátoři. 

Zemanův nástupce se ujme prezidentského úřadu začátkem března. Voliči budou příští víkend vybírat z devíti kandidátů, předpokládané druhé kolo dvou finalistů se uskuteční koncem ledna.

Domů
Sdílet
Diskuse