Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Lucie Kotvalová Ilona Hobzová
10. ledna 2023 11:00
Čas čtení 8:37

Anketa: Koho chtějí na Hradě lidé z pražských sídlišť?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Anketa: Koho chtějí na Hradě lidé z pražských sídlišť?
Zdroj: REFRESHER/Lucie Kotvalová

Na Černém mostě a na Proseku jsme se ptali lidí, kdo a proč by měl nahradit Miloše Zemana na prezidentském postu.

Již za pár dní začnou Češky a Češi proudit do volebních místností, aby si v prezidentských volbách zvolili svého kandidáta či kandidátku. Jenže koho?

Mnoho lidí stále neví, pro koho se rozhodnout – podle agentury STEM/MARK se jedná až o pětinu voličů. Podle nejnovějšího volebního modelu agentury Ipsos ovšem budou o post hlavy státu bojovat především dva kandidáti a kandidátka –⁠ vítězem prvního kola by se podle něj stal Andrej Babiš (ANO) se ziskem 28,6 % hlasů, 27,8 % respondentů by volilo Petra Pavla a pro Danuši Nerudovou by hlasovalo 24,6 % lidí.

Minulý týden jsme se na otázku „koho a proč“ ptali v pražském centru. Až na jednu respondentku, která bude volit Marka Hilšera, všichni dotazovaní uvedli, že zvažují Petra Pavla či Danuši Nerudovou. Na otázku, koho rozhodně ne, odpovídali nejčastěji Andreje Babiše.

Rozhodli jsme se proto podívat i mimo pražské centrum, a to na Černý most a na Prosek. Zde byly odpovědi o něco různorodější, byť i zde se zrcadlily výsledky zmíněného průzkumu: o svých preferencích mnoho lidí odmítalo mluvit. Odůvodněním byla mnohdy i ona nerozhodnost, občas ale také očividná nedůvěra v média a neochota či opatrnost veřejně deklarovat svá stanoviska. I od toho se odvíjí skutečnost, že část dotázaných byla ochotna sdílet svůj postoj jen v případě, že je nebudeme fotografovat a uvedeme pouze jejich křestní jméno.

Denisa, 23 let

Denisa.
Denisa. Zdroj: REFRESHER/Lucie Kotvalová

Třiadvacetiletá studentka Denisa, kterou redakce potkala u metra Prosek, už ví, jak se v pátek rozhodne: bude volit „generála Pavla“. Je jí ze všech, kteří kandidují, nejsympatičtější a má pocit, že se na tuto pozici hodí. Zvažovala i Pavla Fischera, ale nakonec zvítězil pragmatický přístup – nechce vyplýtvat hlas a Petr Pavel podle ní bude mít větší šance na úspěch.

7. července 2023 7:30 Čas čtení 2:29 Shrnujeme: Zelenskyj v Praze. S kým se ještě sejde a o čem budou jednat? Shrnujeme: Zelenskyj v Praze. S kým se ještě sejde a o čem budou jednat?

Jaký by podle ní měl být prezident? Jak by se měl chovat? „Čekám, že se bude chovat slušně. Měl by být reprezentativní a inteligentní,“ odpovídá jednoduše. Taktéž je pro ni důležité, aby prezident lidi spojoval, proto by podle ní „neměl mít příliš vyhraněný názor na něco konkrétního“. Denisa se domnívá, že by měl reprezentovat všechny občanky i občany stejnou měrou.

Na otázku, zda by měla za prezidentku ráda ženu, odpovídá, že je jí jedno, zda na prezidentském postu bude žena či muž.

Karla, 71 let

Jednasedmdesátiletá Karla, kterou redakce zastihla na Černém mostě, je už ohledně své volby taktéž rozhodnutá. „Volit budu pana Babiše. Vyšel mně vysoko ve volební kalkulačce,“ říká a dodává, že se ale nerozhodovala jen na základě kalkulačky. Nejlépe jí v ní totiž vyšel Jaroslav Bašta (SPD) a ještě jiný kandidát, hlavním favoritem pro ni ale zůstává předseda hnutí ANO. Kalkulačka jí prý jen potvrdila její volbu.

Kauzy, které se s Babišovou osobou pojí, jí vadí, ale pokud prý nebude odsouzen, jsou to podle ní jen taková plácnutí do vody (v pondělí 9. ledna soud nepravomocně zprostil Andreje Babiše obžaloby, pozn. red.)„Pobavilo mě, že se předloni během voleb pořád řešilo Čapí hnízdo. V neděli volby skončily a v pondělí o Babišovi a jeho trestním stíhání ani ťuk. To se mi nelíbí a možná, že i to je jeden z důvodů, proč ho volím. Vždyť už se to táhne bůhvíjak dlouho,“ myslí si. Načasování rozsudku na leden, těsně před první kolo prezidentských voleb, považuje Karla za záměrné –⁠ soud se mu prý měl věnovat už dávno předtím.

16. června 2023 13:23 Čas čtení 0:30 Většina Čechů a Češek důvěřuje prezidentu Pavlovi. Hlasuj v anketě, zda s nimi souhlasíš Většina Čechů a Češek důvěřuje prezidentu Pavlovi. Hlasuj v anketě, zda s nimi souhlasíš

Za důležité Karla považuje zejména to, aby prezident*ka pracoval*a pro Českou republiku. „Nesmí zanedbávat české občany a musí se o ně starat víc než o občany jiných zemí,“ říká. Druhým dechem ale doplňuje, že „válka je svinstvo“. V současné době je podle ní primárním problémem stav ekonomiky, který zavinila jak pandemie covidu-19, tak aktuální válka na Ukrajině. Hlava státu by se podle ní měla o ekonomickou situaci občanů zajímat.

Přestože bude volit Andreje Babiše, připouští, že by v prezidentském úřadu uvítala i ženu, „kdyby za to nějaká stála“. „Já jsem už po sametové revoluci říkala, že by se mi jako prezidentka líbila paní Věra Čáslavská. To bohužel nevyšlo, ale pro mě to byla jedna z nejlepších českých osobností,“ doplňuje závěrem.

Jan, 41 let

Jan.
Jan. Zdroj: REFRESHER/Lucie Kotvalová

„Rozhodnutý jsem, volit budu generála Petra Pavla. Připadá mi slušný, zkušený a přijde mi, že se dokáže dobře rozhodovat,“ svěřuje se chemik Jan (41), kterého potkáváme na Proseku. Jasno prý má v podstatě již od začátku, co se s Pavlovou osobností a vystupováním seznámil. Věří, že by prezident měl hlavně reprezentovat: „Je to osoba, která jezdí na zahraniční cesty a prezentuje naši zemi. Věřím, že by to Petr Pavel zvládal adekvátně.“

Co si ovšem myslí o tom, že byl jeho favorit členem komunistické strany? „To mi vadí, ale jsem ochoten to tolerovat vzhledem k tomu, jakým způsobem se k tomu postavil. Nikde to na něj nevyběhlo z podkoberce, ale sám uvedl, že byl mladý a nezkušený,“ říká.

Na Hradě by si dokázal představit i ženu, ovšem jediná aktuální kandidátka, Danuše Nerudová, mu není příliš sympatická.

Zuzana, 38 let

To osmatřicetiletá Zuzana není rozhodnutá vůbec. Jako vítězku nejen prvního kola, ale celé volby vidí Danuši Nerudovou, nadšená z toho ovšem moc není. „Aby si pak Slováci neříkali, že se po nich opičíme a máme taky ženu, navíc blondýnu,“ říká s lehkou nadsázkou, vážně ovšem dodává, že ženu by si v úřadě neuměla představit. Z jakého důvodu? „Myslím si, že tato funkce patří spíš chlapovi než ženě. Vždycky jsme měli chlapa, tak by mi to přišlo zvláštní,“ přiznává.

13. června 2023 15:29 Čas čtení 1:42 „Občas mě překvapuje vaše urputnost a netolerance,“ řekl Pavel Sněmovně. Co dál zaznělo v jeho projevu? „Občas mě překvapuje vaše urputnost a netolerance,“ řekl Pavel Sněmovně. Co dál zaznělo v jeho projevu?

Pro koho se nakonec rozhodne, ještě neví. Pomůže jí prý možná to, že si ještě pečlivě projde životopisy jednotlivých kandidátů a pak se k nějakému přikloní. Je pro ni ale důležité, aby si budoucí hlava státu stála za svými názory.

Martin, 40 let

Na Černém mostě jsme potkali čtyřicetiletého Martina. Ten je předběžně rozhodnutý podpořit Petra Pavla. „Sedí mi nejvíce svou osobností. Má zkušenosti z NATO, díky tomu bude vědět, jak se má chovat, to by podle mě byla asi největší změna,“ zdůvodňuje. Že má Pavel komunistickou minulost, Martinovi prý tolik nevadí. „V rámci toho, kde se pak pohyboval, si myslím, že už byl prověřený docela dost,“ argumentuje.

Prezidentskou roli vnímá primárně jako čistě reprezentativní zástup státu. „Takže ve výsledku, když tam bude aktuální přítelkyně Jágra, tak to bude asi taky oukej,“ vtipkuje. Aktuální reprezentace podle něj nebyla úplně dobrá a příští prezident by se prý neměl příliš vměšovat do politiky, tak jak to dělal Miloš Zeman.

Denisa, 31 let

Denisa.
Denisa. Zdroj: REFRESHER/Lucie Kotvalová

Jednatřicetiletá Denisa už ví, že podpoří Petra Pavla. „Rozhodovala jsem se mezi ním a Danuší Nerudovou, nakonec jsem se ale přiklonila k němu. Myslím si, že nás bude ve světě asi nejlépe reprezentovat, a určitě nechci, aby vyhrál Babiš. Nejdříve jsem se rozhodovala pouze podle toho, ale v posledních měsících se mi Pavel jako kandidát líbí a není to jen volba proti Babišovi,“ popisuje během povídání na Proseku proces svého rozhodování.

2. června 2023 10:49 Čas čtení 1:51 Důvěra v úřad prezidenta díky Petru Pavlovi stoupá. Kterému českému prezidentovi lidé věřili nejméně? Důvěra v úřad prezidenta díky Petru Pavlovi stoupá. Kterému českému prezidentovi lidé věřili nejméně?

I jí u Petra Pavla nejdříve vadilo, že byl v komunistické straně, ale poslední měsíce a týdny ji přesvědčily o tom, že „za dobu více než třiceti let po revoluci dokázal, že není komunista, a vždycky na tohle téma umí odpovědět“. Toho si cení, naopak Danuši Nerudovou vnímá „trochu jako takový marketingový výtvor“ –⁠ názory, které Danuše prezentuje, jí občas přijdou naučené. „Naopak u Pavla se mi líbí, že odpovídá na všechno a bez nějakých vytáček,“ myslí si.

Ženu by ovšem na Hradě viděla „moc ráda“. Proč? „Inspirací by mohlo být třeba Slovensko, kde to podle mě se Zuzanou Čaputovou vyhráli. Naší zemi by neuškodil určitý něžnější pohled na některé věci. Líbilo se mi třeba, jak se slovenská prezidentka postavila k nedávnému útoku v nočním klubu pro LGBT+ osoby. Neumím si představit v podobné situaci muže, který by dokázal třeba i uronit slzu. To by se mi líbilo, mít v úřadě někoho, kdo takto dává najevo solidaritu,“ zmiňuje.

Na závěr proto dodává, že pokud by vyhrála Nerudová, nezlobila by se.

Květoslava, 81 let, a Jiří, 75 let

Květoslava a Jiří
Květoslava a Jiří Zdroj: REFRESHER/Lucie Kotvalová

Na Černém mostě jsme narazili na manželský pár, paní Květoslavu (81 let) a jejího muže Jiřího (75 let). Ten se představuje jako „Jiříček“ a vtipkuje, že je mu o dvacet let méně. Manželé prý o volbě stále diskutují.

Paní Květoslava má ve volbě pro první kolo jasno. „Volit budu Pavla Fischera. Měla jsem možnost ho poznat osobně, když jsem s jeho manželkou ležela v nemocnici a on za ní chodil na návštěvy. Myslím si, že je to čestný a chytrý člověk, a ze všech kandidátů se mi líbí nejvíc. Sice už se o prezidentský post jednou pokoušel a nevyšlo mu to, ale myslím si, že by byl dobrým prezidentem,“ vysvětluje svou volbu.

28. dubna 2023 7:00 Čas čtení 1:02 Jak se Petr Pavel a Eva Pavlová budou věnovat mladé generaci? Odpoví v historicky prvním společném rozhovoru Jak se Petr Pavel a Eva Pavlová budou věnovat mladé generaci? Odpoví v historicky prvním společném rozhovoru

Jiří zatím neví, komu svůj hlas dá. Za důležitý ale považuje u kandidátů a kandidátek hlavně jejich věk. „Já když vidím toho stařečka, co tam teď je, tak by to měl být určitě někdo mladší. Kdyby tam byl po dvě volební období, aby mu nebylo třeba osmdesát let,“ myslí si.

Nová hlava státu by podle něj neměla mít pošramocenou pověst z minulosti. Jako příklad Jiří uvádí Danuši Nerudovou a kauzy, o kterých média informují v souvislosti s jejím působením v pozici rektorky Mendelovy univerzity (tato škola v době rektorování Danuše Nerudové měla závažně porušovat pravidla: někteří studenti měli neobvykle rychle získat doktorský titul. Sama kandidátka uvedla, že studijní programy byly odpovědností děkana a ona sama prý okamžitě iniciovala šetření, pozn. red.).

„Třeba o Fischerovi jsem nic špatného neslyšela,“ říká paní Květoslava. „Ten už je taky starý,“ vkládá se do debaty Jiří. Květoslava nesouhlasí. O své volbě je přesvědčená. I když, jak sama přiznává, výběrem Pavla Fischera možná hlasy rozdrobí.

Dříve prý s manželem volili Andreje Babiše, v prezidentské volbě mu prý ale hlas nedají. „Proti Babišovi jsou všichni a já si myslím, že vláda a prezident by měli postupovat jednotně, a ne brojit proti sobě,“ vysvětluje. Osobně proti němu ovšem nic nemá.

Denisa, 47 let

Sedmačtyřicetiletá Denisa, kterou také potkáváme na Černém mostě, si je svou volbou stoprocentně jistá. „Budu volit Babiše. Líbí se mi jeho názory. To, že je stíhaný, mě nezajímá. Všichni politici mají nějaký škraloup, jenže Babiš je víc vidět,“ sděluje rozhodně. Podle ní platí, že „za Babiše bylo líp“. „Nám zdravotníkům přidával peníze, vážil si naší práce, v době koronavirové pandemie nás podporoval,“ uvádí. O jiném kandidátovi prý vůbec neuvažovala, neměla by z koho vybírat.

24. dubna 2023 12:04 Čas čtení 1:32 Karel Janeček se kvůli volbám znovu obrací na soud Karel Janeček se kvůli volbám znovu obrací na soud

Na Andreji Babišovi se jí kromě výše zmíněných věcí líbí i jeho názory a přístup k životu. „Nechci žít jako socan, Babiš taky vidí, že to takto nejde. Týká se to třeba podpory Ukrajinců, já už s ní taky nesouhlasím. Myslím, že už stačilo,“ zmiňuje paní Denisa. I podle ní by se prezident*ka měl*a věnovat zejména české ekonomice.

Jako důvod uvádí, že nechce spadnout na dno, kam podle ní Česko zatím míří. „Jsme ve 21. století a chceme se mít dobře, ne jako za krále klacka. Momentálně musíme šetřit, bojím se, že za chvíli budeme mít opravdu jen na chleba. Životní úroveň klesá, a když už jsme si zvykli na nějaký standard a začali jsme se mít relativně dobře, tak se podívejte, kam jsme spadli. To ne, takhle žít nechceme. Všichni musí mít bydlení, práci, abychom nežili tak blbě jako teď,“ zdůvodňuje.

Ženě na Hradě by se nebránila, Danuše Nerudová ji ale neoslovila. „Ta se mi jeví taková nemastná neslaná. Kdyby tam byla jiná kandidátka, tak bych si ji poslechla a třeba bych o ní přemýšlela,“ dodává závěrem.

Jana, 18 let

Jana.
Jana. Zdroj: REFRESHER/Lucie Kotvalová

Osmnáctiletá Jana, která jde k volbám poprvé, svůj výběr zúžila na Petra Pavla a Danuši Nerudovou. Rozhodne se prý podle toho, jak budou vypadat společné debaty a jak si v nich dokáží bývalý armádní generál a někdejší rektorka obhájit své názory.

9. března 2023 21:16 Čas čtení 2:52 „Konečně se zas národu vrací důstojnost,“ zní z nádvoří Hradu. Přinášíme prezidentskou inauguraci obrazem „Konečně se zas národu vrací důstojnost,“ zní z nádvoří Hradu. Přinášíme prezidentskou inauguraci obrazem

Obecně by podle ní prezident*ka měl*a dobře reprezentovat stát. „Určitě by měl*a ovládat cizí jazyky a neměl*a by se bát vystupovat třeba na zasedáních v rámci Evropské unie,“ říká (na jednáních Evropské rady však Českou republiku zastupuje předseda vlády, tedy premiér, pozn. red.). Hlava státu by podle ní neměla čelit ani trestnímu stíhání a neměla by lhát. „I když, co si budeme povídat, v politice to bez lhaní úplně nejde. Ale hlava státu by se měla snažit zachovat si pravou tvář,“ dodává.

Pro Janu je důležité, aby člověk na prezidentském postu řešil témata, která zajímají mladou generaci. „Určitě by měl řešit to, abychom se dostali do důchodu, trochu se bojím, že hranice u nás bude hodně posunutá,“ myslí si. Prezident*ka by se podle ní také měl*a zabývat sociálními tématy. „Já mám třeba kamarádku, která je postižená, chci, aby dosáhla na dobré dávky a nebyla na tom špatně,“ říká.

Mezi Pavlem a Nerudovou sice rozhodnutá není, ženský prvek na Hradě by ovšem viděla ráda. „Já jako zastánkyně rovnoprávnosti žen a mužů bych v tom viděla krok vpřed, podle mě dobrý, protože ženy bývají více empatické,“ uvedla závěrem.

Radim, 32 let

Radim, kterého jsme oslovili u zastávky metra Prosek, zvažoval dvě jména. Nakonec se ovšem přiklonil k Petru Pavlovi. „Líbí se mi, že je prolidský, a líbí se mi jeho názory. Na nic si nehraje,“ říká. Alternativou byla Danuše Nerudová, ovšem v její neprospěch nakonec rozhodla její minulost v souvislosti s děním na Mendelově univerzitě. Obecně by podle něj měl mít prezident za sebou alespoň nějakou politickou minulost a měl by se dobře vyjadřovat.

Domů
Sdílet
Diskuse