Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kuni Nguyenová TASR
9. ledna 2023 v 19:19
Čas čtení 0:49

Válka na Ukrajině: Velká Británie zvažuje, že Kyjevu poprvé pošle tanky

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Válka na Ukrajině: Velká Británie zvažuje, že Kyjevu poprvé pošle tanky
Zdroj: TASR/AP/Vadim Ghirda

Pokud by Británie pomohla Ukrajině, šlo by o dodávky tanků typu Challenger 2. Následně by se podpora mohla rozšířit také o tanky od Německa či Spojených států.

Poprvé od vypuknutí ruské invaze na Ukrajině, tedy před téměř 11 měsíci, Velká Británie zvažuje, že Ukrajině nabídne pomocnou ruku. Konkrétně by se jednalo o dodávky tanků typu Challenger 2. Diskuze o britské podpoře podle zpravodajské stanice Sky News, která se odvolává na své zdroje obeznámené s průběhem jednání, probíhají již několik týdnů. Informuje o tom také agentura TASR.


„To by povzbudilo i ostatní, aby také poslali tanky (na Ukrajinu),“ řekl Sky News zdroj z Ukrajiny. Kyjevu by následně mohly dodat tanky i Německo či Spojené státy, připomněl zdroj. Nová pomoc by údajně měla být obeznámena 20. ledna při setkání představitelů 50 zemí, které vojensky podporují Ukrajinu.


Podle Sky News, které se odvolává na další interní zdroj, britská vláda ještě neučinila konečné rozhodnutí o tom, zda tanky Ukrajině skutečně poskytne. Údajně by se mělo jednat o zhruba deset tanků. Nicméně je zřejmé, že by se Británie mohla stát první západní zemí, která by Kyjevu dodala výkonné západní tanky.

Podobné úvahy o pomoci Ukrajině dosud mělo také Polsko a Finsko. Tyto země již dříve chtěly poslat na Ukrajinu německé tanky Leopard II, avšak Německo jakožto držitel exportní licence to neumožnilo. Německo se Spojenými státy se minulý týden domluvily, že Ukrajině zatím dodají bojová vozidla pěchoty Marder a Bradley.

Domů
Sdílet
Diskuse