Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
11. ledna 2023 v 15:14
Čas čtení 1:43

Federace židovských obcí v Česku pozvala Štěpána Kozuba na prohlídku památníků obětem holokaustu

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Federace židovských obcí v Česku pozvala Štěpána Kozuba na prohlídku památníků obětem holokaustu
Zdroj: ČTK

Černý humor Štěpána Kozuba během show v O2 areně vyvolal rozruch na všech frontách. Federace židovských obcí v Česku se proto rozhodla herce pozvat na prohlídku památníků obětem holokaustu, aby pochopil, proč byly jeho vtipy za hranou.

„Jede takhle po druhé světové válce autobus plný Romů, jedou se podívat do těch ghett, co se tam dělo, aby se to v životě neopakovalo. (...) A průvodčí zaťuká na vrátnici a říká: ‚Prosím vás, já tady mám autobus plný cikánů.‘ A vrátný mu říká: ‚My už to tady neděláme,‘ “ vtipkoval během show v O2 areně herec Štěpán Kozub. Jeho vtip, jenž byl přijat se smíchem a potleskem, však po vystoupení rezonoval.

Jak jsme tě informovali, Kozub však tušil, že se bude jeho vtip probírat, a ještě ten večer uvedl, že „je mu úplně jedno, že to řekl, jelikož je to fór“. Ten však moc vtipný nepřišel například Federaci židovských obcí v ČR, která komika vyzvala k prohlídce památníků obětem holokaustu, aby pochopil, co je na fórech podobného typu špatně.

9. ledna 2023 v 17:53 Čas čtení 1:36 „Vtipy o Židech a Romech jsou výsměchem obětem.“ Takto reagují osobnosti na Kozubův vtip o Romech a ghettu „Vtipy o Židech a Romech jsou výsměchem obětem.“ Takto reagují osobnosti na Kozubův vtip o Romech a ghettu

Přestože je vtip cílen na Romy, přirozeně se dotkl také Židů, kteří během druhé světové války umírali v koncentračních táborech nacistického Německa po milionech. Od tragédie takového rázu na našem území je to již skoro osmdesát let, proto některým nemusí docházet, kolik bolesti v ní bylo obsaženo. 

Refresher již informoval také o prvních lidech odsuzujících tento vtip. Byl mezi nimi třeba zakladatel iniciativy Češi pomáhají Jaroslav Miko, Patrik Banga z webu Romea.cz či ředitel Židovského muzea v Praze Leo Pavlát. V úterý zareagovala i Federace židovských obcí v Česku.

„Vážený pane Štěpáne Kozube, věříme, že Váš talent a schopnosti jste schopen využívat mnohem lépe,“oslovil herce veřejně přes Facebook za Federaci Petr Papoušek. „Budeme rádi, když přijmete pozvání na prohlídku Památníku českých a moravských obětí šoa v Židovském muzeu v Praze, Památníku holokaustu Romů a Sintů na Moravě nebo do Památníku Terezín,“ napsal.

Důvod je jednoduchý. Podle Papouška zde bude moci Kozub pochopit, proč jsou některé vtipy za hranou. „Můžeme Vám rovněž zprostředkovat cestu do Osvětimi, ale předpokládáme, že to nebude nutné,“ dodal.

Kozub: Zapřisáhl jsem se, že nikomu nebudu vysvětlovat vtip

Redakce Refresheru několikrát požádala Štěpána Kozuba o vyjádření k jeho vystoupení, to jí ale několik dnů zasláno nebylo. Místo komika nakonec zareagovala Kristýna Kaňovská, která má na starost komunikaci s médii. „Dobrý den, k neoficiálním záznamům z vystoupení a příspěvkům na sociálních sítích se nebudeme vyjadřovat. Děkujeme za váš zájem,“ odvětila jako hercova mluvčí.

3. května 2024 v 16:55 Čas čtení 1:36 Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš? Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš?

Jediná veřejná reakce, kterou Kozub vydal, byla během jeho úterního živého vysílání na Instagramu, kde mu mohlo pokládat otázky 1900 lidí. „Já jsem se zapřisáhl, že se k tomu nebudu vyjadřovat, nebudu nikomu vysvětlovat vtip a předpokládám, že se shodneme na tom, že vtip je vtip,“ začal.

„Samozřejmě, taková ta označení, že jsem xenofob a rasista, jsou úplně mimo. Je to samozřejmě nesmysl. Nebudu se k tomu vyjadřovat,“ zopakoval. 

Domů
Sdílet
Diskuse