Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kuni Nguyenová
9. ledna 2023 v 17:53
Čas čtení 1:36

„Vtipy o Židech a Romech jsou výsměchem obětem.“ Takto reagují osobnosti na Kozubův vtip o Romech a ghettu

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
„Vtipy o Židech a Romech jsou výsměchem obětem.“ Takto reagují osobnosti na Kozubův vtip o Romech a ghettu
Zdroj: Bontonfilm

Kozubův vtip o Romech a ghettu sklidil nesouhlasné reakce. Proti vystoupení se nově ohradil i ředitel Židovského muzea v Praze.

O stand-up show Štěpána Kozuba, ve které si dělal legraci z obětí holokaustu, jsme tě již informovali minulý týden. Kozub vyprávěl jako vtip ve svém představení, jak někdy po druhé světové válce vyráží autobus plný Romů, který se jede podívat do ghett, aby se to už nikdy neopakovalo. Průvodčí jde oznámit, že přijel „autobus plný cikánů“, a vrátný na to odpoví: „To my tady ale už neděláme.“

Proti vystoupení herce se v pondělí ohradil i ředitel Židovského muzea v Praze Leo Pavlát. „Český komik Štěpán Kozub ve svém vystoupení v O2 aréně 29. 12. 2022 recykloval jako zábavnou historku výsměšný pošklebek, který původně hanobil oběti šoa a v němž jen Židy nahradil Romy, rovněž oběťmi holokaustu. Jménem Židovského muzea v Praze, jehož součástí je Památník obětem šoa z Čech a Moravy, vyjadřuji odpor k takovému cynismu,“ napsal v pondělí Pavlát na Facebooku.

Ředitel muzea poukázal i na to, že Kozub pobavil a rozesmál vtipem fanoušky a fanynky, kteří se přišli na jeho show do O2 arény podívat. „Smích početného publika po nestoudném znevážení umučených nebyl jen přitakáním zraňující otrlosti Štěpána Kozuba, ale i dokladem mravní pokleslosti obecnějšího dosahu,“ dodal Pavlát.

Ohradili se i jiní zástupci Romů 

Minulý týden jsme ti v našem článku přinesli další názory klíčových osobností. Prostřednictvím Patrika Bangy zareagovala také organizace Romea. „Publikum ‚vtip‘ ocenilo. Já ne. Asi by ho neocenil ani nikdo, koho znám a s kým se přátelím. Jsme prostě asi jinej gang. Jenže to video se šíří a lidé ho lajkují. Člověk se tak nutně musí zamyslet, jak na tom vlastně jako společnost jsme. Kdybychom zaměnili Romy za Židy, homosexuály nebo Čechy, přišlo by vám vyprávění pana Kozuba vtipné? Asi ne,“ komentoval Banga na webových stránkách Romea.

3. května 2024 v 16:55 Čas čtení 1:36 Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš? Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš?

Podobné stanovisko zastává také zakladatel iniciativy Češi pomáhají Jaroslav Miko. „Patřím taky k těm, co milují dobrý humor, ale to, co předvedl Štěpán Kozub v pražské O2 aréně, mi přijde fakt neskonale pokleslý a tento druh ‚humoru‘ řadím na úroveň IV. cenové skupiny,“ napsal na Facebook. 

Dodal, že to není o nějaké přehnané úzkoprsé korektnosti. „Já sám jsem částečný Rom, ale tyhle vtipy o Židech a Romech v souvislosti s utrpením těch lidí, včetně malých dětí, v nacistických koncentračních táborech jsou pro mne zkrátka výsměchem těm obětem a známkou naprosté idiocie,“ řekl Miko s tím, že tento přístup veřejnosti je pro něj nepochopitelný. 

Refresher již dříve poprosil o zpětnou reakci i Štěpána Kozuba. Ten ale na dotaz redakce nereagoval. 
Domů
Sdílet
Diskuse