Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kuni Nguyenová
15. ledna 2023 14:46
Čas čtení 0:45

Mexiko zpřísňuje zákaz kouření na veřejných místech. Cigarety se nesmí ani vystavovat v obchodech

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Mexiko zpřísňuje zákaz kouření na veřejných místech. Cigarety se nesmí ani vystavovat v obchodech
Zdroj: Unsplash/Andres Siimon/volně k užití

Krok mexické vlády zahrnuje nejen úplný zákaz kouření na veřejných místech, ale i zákaz tabákové reklamy a vystavování cigaret v obchodech.

V Mexiku od neděle platí legislativa, která má zamezit kouření cigaret. Krok, který byl poprvé schválen v roce 2021, zahrnuje nejen úplný zákaz kouření na veřejných místech, ale i zákaz tabákové reklamy. Cigarety se nesmí ani vystavovat v obchodech. Lidé tedy budou moci kouřit pouze ve svých domovech nebo jiných soukromých rezidencích. Jak upozornila britská stanice BBC, v platnost vstoupil jeden z nejpřísnějších protitabákových zákonů na světě.

cigarety
Zdroj: Unsplash/Julia Engel/volně k užití


Původní mexický zákon z roku 2008 vytvořil nekuřácké prostory v barech, restauracích a na pracovištích. Nyní je rozšířen na úplný zákaz všech veřejných prostor. To zahrnuje například parky, pláže, hotely, kanceláře a restaurace. Dochází také k úplnému zákazu reklamy, propagace a sponzorství tabákových výrobků, týká se to tedy i vystavení cigaret v obchodech. 

K vytvoření nekuřáckých prostor se připojilo i několik dalších latinskoamerických zemí. Panamerická zdravotnická organizace tento krok uvítala vzhledem k tomu, že v Americe je tabák každoročně zodpovědný za téměř milion úmrtí.

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

Mexiko přitom není jedinou zemí, která dosud zavedla zákaz kouření. Například Thajsko jej dříve odmítlo na turistických plážích, v Rusku se zase nesmí kouřit na balkonech. Protikuřácký zákon platí v Česku již od roku 2017, týká se všech vnitřních prostor restaurací.

Domů
Sdílet
Diskuse