Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
18. ledna 2023 7:25
Čas čtení 1:01

Středoškoláci ve středu a čtvrtek nanečisto volí prezidenta ve studentských volbách

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Středoškoláci ve středu a čtvrtek nanečisto volí prezidenta ve studentských volbách
Zdroj: JSNS/Oliver Kamm/propagační materiál

Studentské volby probíhají 18. a 19. ledna.

Studentské volby probíhají i před druhým kolem prezidentských voleb. Středoškoláci a středoškolačky si mohou volbu mezi Petrem Pavlem a Andrejem Babišem nanečisto zkusit tuto středu a čtvrtek. Volební výsledky opět vyhodnotí nezávislá agentura na úrovni celé ČR i jednotlivých krajů.

První kolo drtivě vyhrála Nerudová

První kolo studentských prezidentských voleb proběhlo 12. a 13. prosince a jeho vítězkou se stala Danuše Nerudová. Ekonomku a bývalou rektorku Masarykovy univerzity podpořilo 54,1 procenta středoškoláků. 

Na druhém místě skončil jeden z aktuálních prezidentských kandidátů, Petr Pavel, za Nerudovou ale výrazně zaostal. Svůj hlas by mu dalo 25,7 procenta středoškoláků. Andrej Babiš byl třetí, podpořilo ho 9,9 % lidí.

Pavel dosáhl v prvním kole nejlepších výsledků na gymnáziích ve Středočeském kraji a v Praze. U Babiše panoval velký rozdíl ve srovnání hlasování podle typu škol a regionu. „Na gymnáziích dostal celkově 4,9 % hlasů, na odborných učilištích téměř 30 procent, přičemž v Ústeckém kraji na tomto typu škol téměř 50 % hlasů, v Moravskoslezském pak 43 procent,“ okomentoval výsledky prvního kola studentských voleb jejich iniciátor Karel Strachota.

Vítězem 1. kola prezidentských voleb se o víkendu stal Petr Pavel, kterému svůj hlas dalo 35,40 % voličů. Andrej Babiš byl s těsným rozdílem druhý, podpořilo ho 34,99 procenta lidí. Jestli tě zajímá, jak to vypadalo v jejich štábech, přečti si naše reportáže přímo z místa, ze štábu Petra Pavla i Andreje Babiše.

23. dubna 2024 9:12 Čas čtení 5:39 Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu

Pro lidi, kteří volí mimo místo trvalého bydliště, je důležité vyřídit si před druhým kolem voličský průkaz. Jestli i ty patříš mezi ně, sepsali jsme pro tebe návod, jak a do kdy si ho zařídit.

Domů
Sdílet
Diskuse