Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
18. ledna 2023 11:54
Čas čtení 2:09

Pavel a Babiš se utkali v prvním duelu před druhým kolem voleb. Bavili se o svobodě slova a pomoci Ukrajině

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Pavel a Babiš se utkali v prvním duelu před druhým kolem voleb. Bavili se o svobodě slova a pomoci Ukrajině
Zdroj: se souhlasem iniciativy Spolu silnější/Getty Images/Sean Gallup

„Pokud já jsem provládním kandidátem, pan Babiš je hradním kandidátem a kandidátem proruského tábora,“ kontroval Pavel. Babiš podle něj reprezentuje svůj svět překrucování faktů.

Andrej Babiš a Petr Pavel se potkali v první debatě před druhým kolem prezidentských voleb. Dvacetiminutová diskuze proběhla online na zpravodajském webu Deník.cz, vedla ji novinářka Kateřina Perknerová. A od samotného začátku byla diskuze konfrontační. 

Jste kandidátem proruského tábora, řekl Pavel Babišovi

Andrej Babiš hned na začátku debaty uvedl, že Petr Pavel je podle jeho mínění provládní kandidát. „Stojí tady provládní kandidát, který je podporován přímo premiérem a ministry. Já jsem kandidát opozičního hnutí ANO. Ale jasně jsem řekl, že pokud bych byl zvolen, tak budu nadstranický a budu tady pro všechny občany České republiky,“uvedl expremiér.

„Pokud já jsem provládním kandidátem, pan Babiš je hradním kandidátem a kandidátem proruského tábora,“ kontroval Pavel. Babiš podle něj reprezentuje svůj svět překrucování faktů. „Pan Babiš je kandidátem lidí, kteří straší válkou a zatahováním do ní, to je opravdu nesmysl,“ doplnil. Sám se prý o podporu žádné strany ani poslanců neucházel, ale opíral se o podpisy občanů. 

23. dubna 2024 9:12 Čas čtení 5:39 Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu

Babiš se vůči Pavlovým slovům o podpoře proruského tábora vymezil a označil je za nesmysly. „Já jsem byl premiér, který vyhostil desítky ruských diplomatů a nikdy nenavštívil ruskou ambasádu,“ zmínil Babiš. „Což je lež,“ reagoval jeho protikandidát.

 

Babiš ovšem trval na svém. „Pan Pavel je provládní kandidát, protože říká stejné věci jako vláda. Chce omezovat svobodu slova, navyšovat daně. (...) Je pro euro a Green Deal, pro zrušení slevy na jízdné pro důchodce a mladé,“ vyjmenoval Babiš ještě předtím, než ho reportérka Perknerová přerušila s odůvodněním, že takové kroky prezident zařídit nemůže. 

„Žádná absolutní svoboda neexistuje, pane Babiši. Pokud se bavíme o svobodách, tak ty jsou limitovány právy ostatních. Když se budeme bavit o bezpečnosti, tak samozřejmě některé svobody jsou omezeny pravidly a zákony. Protože bez toho bychom žili v anarchii,“ uvedl Pavel.

Novinářka vyzkoušela kandidáty ze znalosti české hymny

V další části debaty Babiš pokračoval ve výčtu toho, proč je podle něj Pavel provládním kandidátem. „Rád bych zdůraznil, že pan Pavel chce navyšovat daně. Chce, aby všichni lidé platili daň z nemovitosti,“ řekl. „Pane Babiši, přečetl jste si ústavu? Jak toto může prezident ovlivnit?“ zeptala se ho novinářka. „Může to ovlivnit, protože on je loutka vlády a jednotliví ministři za něj dělají kampaň. A je druhým pokusem toho lobbisty Koláře, kterému nevyšel první pokus s Drahošem,“ odpověděl Babiš. 

7. února 2024 17:36 Čas čtení 0:24 Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun

„Tenhle svět konspirací je světem Andreje Babiše, ne mého. Babiš opět potvrzuje jen to, jak se mu lidé hodí a v okamžiku, kdy se mu přestanou hodit, tak je odvrhne. Petr Kolář se mu velice hodil k tomu, aby ho dostal do Bílého domu, aby se mohl zviditelnit u Donalda Trumpa,“ reagoval Pavel. Babiš reagoval tím, že Kolář se vládě vždycky vnucoval. „Já nejsem loutka nikoho,“ doplnil Babiš.

Babiš Pavlovi dále vyčetl, že Pavel nemá na rozdíl od něj žádné politické zkušenosti a od roku 2015, kdy byl v NATO, neudělal pro Českou republiku vůbec nic. Expremiér podle Pavla zase vůbec nerozumí tomu, jak NATO funguje. Dodal, že Babiš by byl v čele státu spíš rizikem než pomocí. „Já se na rozdíl od Andreje Babiše držím faktů,“ zopakoval.

Závěr debaty se nesl v odlehčeném duchu. Novinářka si pro oba kandidáty připravila zkoušku ze znalosti textu české hymny. Babiš a Pavel se střídali v odříkávání jednotlivých částí písně Kde domov můj? Ukázalo se, že slova české hymny ani jednomu problém nedělají.

Domů
Sdílet
Diskuse