Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Ilona Hobzová
18. ledna 2023 12:40
Čas čtení 1:24

Čeští politici reagují na tragické úmrtí ukrajinského ministra, Rakušan bude rodině kondolovat osobně

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Čeští politici reagují na tragické úmrtí ukrajinského ministra, Rakušan bude rodině kondolovat osobně
Zdroj: Úřad vlády ČR

Ukrajinský ministr vnitra Denys Monastyrskyj zahynul při pádu vrtulníku ve městě Brovary nedaleko Kyjeva.

Při středeční havárii vrtulníku v blízkosti budovy mateřské školy ve městě Brovary nedaleko Kyjeva zahynulo podle posledních informací osmnáct lidí včetně tří dětí. Mezi mrtvými je i ukrajinský ministr vnitra Denys Monastyrskyj. K tragické události se vyjádřili světoví a čeští politici. 

Rakušan: Monastyrskyj byl nejen ministrem, ale i otcem malých dětí

„Vyjadřuji upřímnou soustrast rodinám a blízkým ukrajinského ministra vnitra Monastyrského a všem, kteří zahynuli při havárii vrtulníku u Kyjeva,“napsal na Twitter předseda vlády Petr Fiala (ODS).

K tragickému úmrtí ukrajinského ministra obrany se vyjádřil i jeho český protějšek Vít Rakušan (STAN). „V osobním jednání fajn člověk, se kterým jsem si rozuměl. Ještě koncem roku jsme se bavili o pomoci a obnově Ukrajiny. Upřímnou soustrast nejbližším,“uvedl na sociálních sítích. Zpravodajka agentury TASR v Praze doplnila informaci, že Rakušan bude rodině zesnulého politika kondolovat i osobně. „On nebyl jen ministrem vnitra, ale také otcem malých dětí,“citovala Rakušana, který vyjádřil smutek i nad úmrtím tří malých dětí. 

„Jsem hluboce zarmoucen zprávou o havárii vrtulníku, při které zemřel ukrajinský ministr vnitra Denys Monastyrskyj, první náměstek Jevhen Jenin a vedení ministerstva. Všem pozůstalým vyjadřuji upřímnou soustrast a zraněným brzké uzdravení. I přes strašlivé ztráty Ukrajina zvítězí!“napsal ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

23. dubna 2024 9:12 Čas čtení 5:39 Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu

Na tragickou nehodu reagoval na Twitteru i předseda Evropské rady Charles Michel. „Sdílíme s Ukrajinou její smutek po tragické nehodě vrtulníku ve městě Brovary. Ministr Monastyrskyj byl velkým přítelem EU,“zdůraznil a vyjádřil upřímnou soustrast rodinám obětí, prezidentovi Volodymyru Zelenskému, premiérovi Denysi Šmyhalovi a obyvatelům Ukrajiny.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil havárii za hroznou tragédii a pověřil bezpečnostní službu Ukrajiny, aby zjistila, co přesně se stalo a zda šlo o nehodu nebo následek války s Ruskem. Dvaačtyřicetiletý Monastyrskyj byl ve funkci ministra vnitra Ukrajiny od července 2021 a je dosud nejvýše postaveným ukrajinským představitelem, který přišel od začátku ruské vojenské invaze o život.

Domů
Sdílet
Diskuse