Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Patočková ČTK
19. ledna 2023 18:42
Čas čtení 1:32

Vyjednávání o pražský magistrát se posunulo směrem ke koalici. Co ale s Prahou Sobě?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Vyjednávání o pražský magistrát se posunulo směrem ke koalici. Co ale s Prahou Sobě?
Zdroj: Twitter/SPOLU pro Prahu

Piráti chtějí vládnout také s Prahou Sobě, se kterou utvořili povolební Alianci pro stabilitu. Ve čtvrtek požádali STAN, aby jim sdělili svůj postoj k tomu, že by v budoucí magistrátní koalici mohla být také Praha Sobě, jejíž přítomnost SPOLU odmítá.

Na pražském magistrátu se po čtyřech měsících od voleb začíná rýsovat možná koalice. Bohuslav Svoboda (ODS) ustoupil a v pondělí nabídl Pirátům v radě města o jedno křeslo více. 

Nová koalice by tak mohla vypadat následovně: pět křesel včetně primátora pro koalici Spolu, čtyři pro Piráty a dvě pro Starosty a nezávislé. Piráti však chtějí vládnout ještě s Prahou Sobě, se kterou utvořili povolební Alianci pro stabilitu. Ve čtvrtek požádali hnutí STAN, aby jim sdělilo svůj postoj k tomu, že by v budoucí magistrátní koalici mohla být také Praha Sobě. Její přítomnost v koalici ale odmítá SPOLU (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL). 

Zastupitelský klub Pirátů nicméně schválil usnesení, že chtějí dál jednat o nabídce SPOLU. „Také potřebujeme získat jasné stanovisko hnutí STAN k možnosti varianty složení koalice v poměru 5 : 3 : 2 : 1, tedy včetně Prahy Sobě při zachování pěti křesel pro SPOLU. Dotaz na hnutí STAN byl již odeslán,“ uvedl předseda zastupitelů za Piráty Daniel Mazur.

STAN podle jejich volebního lídra Petra Hlaváčka nyní prosazuje radu složenou z vládních stran. „My za STAN teď pracujeme s verzí 5 : 4 : 2, tedy pět pro Spolu, čtyři pro Piráty a dva pro nás, kterou jsme sami navrhovali už na začátku prosince. Považujeme ji za rozumnou,“ řekl České televizi Hlaváček. Zopakoval rovněž, co řekl už po pondělním koaličním vyjednávání, a sice, že Praha Sobě má ve svých řadách kompetentní lidi, a proto by si zasloužila důstojné zastoupeni v zastupitelských výborech. Lídr Prahy Sobě Jan Čižinský tuto variantu ale už ve středu odmítl.

Vůbec nejdelší vyjednávání 

Vyjednávání o novém vedení hlavního města trvá skoro čtyři měsíce, což je vůbec nejdéle od vzniku České republiky. Jedním z hlavních sporných bodů byl požadavek koalice SPOLU, aby měla většinu v radě, od kterého v pondělí ustoupila. To dlouho „zabetonované“ jednání odblokovalo.

Od voleb na podzim 1994 se na zvolení nového vedení města čekalo nejdéle měsíc a půl. V roce 2010 byli rada a primátor zvoleni 45 dní po volbách, o čtyři roky později to trvalo o den déle. V letech 1994 a 1998 byli primátoři zvoleni po necelých dvou týdnech od voleb.

Komunální volby na magistrát loni na podzim vyhrála koalice SPOLU, v 65členném zastupitelstvu získala 19 mandátů. Druhé skončilo ANO se 14 mandáty. Třetí Piráti mají 13 zastupitelů a Praha Sobě 11 mandátů. Pět zastupitelů má STAN, šestá SPD získala tři mandáty.

Domů
Sdílet
Diskuse