Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
19. ledna 2023 v 20:10
Čas čtení 1:40

Ukrajina se připravuje na možný útok od běloruských hranic. Šéf Evropské rady vyzval země, aby poskytly Ukrajině tanky

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Ukrajina se připravuje na možný útok od běloruských hranic. Šéf Evropské rady vyzval země, aby poskytly Ukrajině tanky
Zdroj: TASR/AP/Ukrainian Presidential Press Office

Předseda Evropské rady Charles Michel navštívil Kyjev a setkal se s ukrajinským prezidentem Zelenským. Ruský ministr zahraničí Lavrov se stejný den navezl do EU i NATO. Rusko a Bělorusko pořádají společné manévry vzdušných sil, to znervózňuje Ukrajinu.

Předseda Evropské rady Charles Michel vyzval země, aby Ukrajině poskytly tanky. Uvedl to po setkání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v Kyjevě, informuje TASR na základě zprávy agentury AFP.

„Pevně ​​věřím, že tanky je (Ukrajině) třeba dodat. Chceme vás podpořit, protože jsme si vědomi, že několik následujících týdnů může rozhodnout o tom, co bude následovat,“ napsal Michel v příspěvku na sociální síti. „Slyšíme vás. Potřebujete více systémů protivzdušné obrany a dělostřelectva, více munice,“ dodal.

Zelenskyj označil čtvrteční rozhovor s Michelem za „smysluplný“. „Ukrajina a Evropská unie již dosáhly významných výsledků v našem historickém sblížení. Pracujeme na tom, abychom toho dosáhli ještě více,“ napsal na platformě Telegram.

Michel ve čtvrtek ocenil Ukrajince, kteří „bojují za svou vlast, za svou budoucnost i budoucnost svých dětí“ a zároveň za evropské hodnoty a zásady. Prezident Zelenskyj v současnosti žádá své partnery, aby Kyjevu poskytli účinnou vojenskou techniku, zejména moderní západní tanky. Mnozí spojenci Ukrajiny v lednu oznámili, že mají v plánu zvýšit svou vojenskou podporu pro Kyjev.

Moskva proti EU a NATO

Ve stejný den se k EU i NATO vyjádřil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. „Doufám, že přijde střízlivost... Uděláme vše, aby naši kolegové z NATO a Evropské unie co nejdříve vystřízlivěli,“ řekl Lavrov během návštěvy Běloruska. Dodal, že Moskva se bude snažit západní politiky zbavit jejich „troufalých“ a „koloniálních“ postojů k Rusku. Moskva dlouhodobě obviňuje EU a NATO ze snahy o oslabení a zničení Ruska. Agentura TASR převzala zprávu z agentury Reuters.

Moskva i po téměř 11 měsících od začátku agrese na sousední Ukrajinu prezentuje Rusům válku na Ukrajině jako existenční bitvu se Západem, píše Reuters. 

Moskva a Minsk v pondělí v Bělorusku spustily společné manévry vzdušných sil, které potrvají do 1. února. Kyjev upozorňuje, že Rusko by cvičení mohlo využít k zahájení nové pozemní invaze na sever Ukrajiny. Minsk nicméně tvrdí, že má obranný charakter.

„Máme společný postoj k tomu, jakých cílů je třeba dosáhnout a jak zajistit, aby ani Rusko, ani Bělorusko nebyly ohroženy našimi sousedy –⁠ ať už jde o Ukrajinu, nebo kohokoli jiného,“ uvedl Lavrov po setkání s běloruským prezidentem Alexandrem Lukašenkem.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj během minulé týdenní návštěvy města Lvov vyzval ukrajinské vojáky, aby k možnému ruskému útoku ze severu „byli připraveni na hranicích i v regionech poblíž Běloruska“.

Domů
Sdílet
Diskuse