Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta
21. ledna 2023 15:45
Čas čtení 1:16

„Jakékoliv násilí nemá v Česku místo, je potřeba ho odsoudit,“ uvedl Petr Fiala

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
„Jakékoliv násilí nemá v Česku místo, je potřeba ho odsoudit,“ uvedl Petr Fiala
Zdroj: ČTK/ABACA/AA/ABACA

Petr Fiala se na sociálních sítích vymezil proti násilí, převážně v souvislosti s probíhající prezidentskou kampaní.

Premiér České republiky Petr Fiala (ODS) apeloval na občany, aby odsoudili jakoukoliv formu násilí. Podle něj nemá v České republice ani v civilizované a demokratické společnosti místo. Fiala to uvedl v prohlášení na sociálních sítích.

21. ledna 2023 13:29 Čas čtení 0:45 Babiš: Mé manželce někdo poslal obálku s ostrým nábojem Babiš: Mé manželce někdo poslal obálku s ostrým nábojem

„Je potřeba jednoznačně odsoudit jakékoliv násilí, ať už přímé, či ve formě výhrůžek. Takové věci nemají v ČR místo,“ uvedl předseda vlády. „Jsme a musíme zůstat civilizovanou a demokratickou zemí. Je úkolem nás všech kultivovat společenskou diskusi, pěstovat politickou kulturu a hájit slušnost a respekt ve společnosti,“ dodal.

Stejně jako násilí je podle něj potřeba odsoudit lži, manipulaci a nespravedlivé osobní útoky. Takové se podle něj ve veřejném prostoru objevují v souvislosti s prezidentskou volební kampaní. Dle Fialy oslabují demokracii a rozdmýchávají vášně.



„Myslím, že je zřejmé, že tyto metody vnáší systematicky do politického souboje právě jeden ze současných prezidentských kandidátů. Nelze se na jednu stranu tvářit ublíženě a na stranu druhou šířit lži, strach a nenávist. Všichni máme zodpovědnost za naši zemi. Musíme si toho být vědomi a zvláště by si to měl uvědomovat ten, kdo se uchází o úřad hlavy státu,“ napsal Fiala.

Obálka pro Moniku

Krátce před Fialovým prohlášením řekl na speciální tiskové konferenci předseda hnutí ANO a kandidát na prezidenta republiky Andrej Babiš, že jeho ochranka zadržela dopis s ostrým nábojem a anonymními výhrůžkami pro jeho ženu Moniku. Informoval o tom Deník N.

7. února 2024 17:36 Čas čtení 0:24 Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun

Babiš uvedl, že jeho rodina se bojí o život. Případem anonymních výhrůžek se zabývá policie. Podle ní ale Babiš dostal dopis již ve čtvrtek, na policii případ nahlásil až v sobotu ráno.

„Od dnešního rána prověřujeme výhružné oznámení, se kterým se na policii obrátil pan Babiš. Ve věci provádíme potřebné úkony, které ale z taktických důvodů nemůžeme blíže konkretizovat,“ uvedla policie na Twitteru.

Domů
Sdílet
Diskuse