Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
23. ledna 2023 9:57
Čas čtení 1:00
Vojtěch Vanda

Pussy Riot mají první výstavu, na Islandu se ohlíží za sametovým terorismem

Pussy Riot mají první výstavu, na Islandu se ohlíží za sametovým terorismem
Zdroj: Refresher/Dávid Marcin
KULTURA PUSSY RIOT UMĚNÍ
Uložit Uložené

Ruské umělecké uskupení Pussy Riot se ohlíží za svým desetiletým působením v rámci výstavy „Sametový terorismus: Rusko z pohledu Pussy Riot“, která je ke zhlédnutí v Reykjavíku na Islandu.

Ruské umělecké uskupení Pussy Riot otevírá rok 2023 novou výstavou. Skupina ve složení Olga Borisova, Marija Aljochina, Diana Burkot a Taso Pletner oslavuje 10 let protiputinovského aktivismu výstavou s názvem „Sametový terorismus: Rusko z pohledu Pussy Riot“. O její zajímavosti svědčí i fakt, že ji The Washington Post zařadil mezi desítku nejlepších výstav s vizuálním obsahem roku 2022.

Doporučeno
Historie sere na to, co cítíme. Protest není jednoduchý a budete trpět, říkají Pussy Riot Historie sere na to, co cítíme. Protest není jednoduchý a budete trpět, říkají Pussy Riot 18. listopadu 2022 6:00

Podle Mariji Aljochiny je důležité zrovna nyní, kdy vyeskaloval konflikt mezi Ukrajinou a Ruskem, upozornit na to, jak se věci mají.

„Pro mě bylo důležité teď, během války, kdy Západ konečně upozornil na to, že s Putinem není něco v pořádku, ukázat, že jsme celých těch 10 let – Rusko a my jako jeho součást – vzdorovali, odolávali každému novému kolu represí a hloupým paranoidním výstřelkům,“ uvedla Aljochina na Facebooku.

Výstava byla otevřena na konci listopadu v galerii Kling & Bang, v níž obvykle sídlí komunita místních umělců. Ohlasy na ni jsou vynikající, což se dá soudit i podle návštěvníků; nejenže ji v prosinci navštívily tisíce lidí, ale byly mezi nimi například i premiérka Islandu Katrín Jakobsdóttir a premiérka Finska Sanna Marin.

Výstava má být „oknem do paralelní reality“, kam chodí premiéři a prezident s první dámou. „Jsem ráda, že nyní i další části světa vědí nejen o zločinech Putinových žoldáků v uniformách, ale vidí i jejich tváře,“ dodala Aljochina.

S členkami Pussy Riot jsme si v listopadu povídali o revoluci, proměnách v Rusku, ale i studentském aktivismu. Pokud tě zajímá, co nám během své návštěvy u příležitosti oslav sametové revoluce pověděly, rozhovor najdeš zde.

Domů
Sdílet
Diskuse