Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová TASR
23. ledna 2023 v 17:04
Čas čtení 1:22

V Jeruzalémě se vůbec poprvé stala pastorkou žena z Palestiny

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
V Jeruzalémě se vůbec poprvé stala pastorkou žena z Palestiny
Zdroj: TASR/AP

Sally Azar povede kongregaci v luteránském kostele Vykupitele.

Sarah Azar se stala první Palestinkou, která byla v Jeruzalémě vysvěcena protestantskou pastorkou. Azar povede kongregaci v kostele Vykupitele. Podle médií Palestinku vysvětil v neděli její otec, biskup Sani Azar. Na Blízkém východě jde o teprve pátou ženu, která byla vysvěcena. Jedna dosud působila v Sýrii, tři v Libanonu.

Významný krok v zemi patriarchální kultury

Podle britské stanice BBC bude mít Azar na starost kromě sloužení bohoslužeb i vedení biblických studií pro anglicky mluvící sbory v Jeruzalémě a v Bajt Sáhuru na okupovaném západním břehu Jordánu.

Podle palestinského statistického úřadu žilo v roce 2017 na západním břehu Jordánu a v pásmu Gazy přibližně 47 tisíc křesťanů. Většina z nich patří k řeckým pravoslavným a římským katolíkům. Tedy denominacím, které ženám duchovní povolání nepovolují. Evangelická luteránská církev, k níž Azar patří, má v Jeruzalémě, na západním břehu Jordánu a v Jordánsku přibližně tři tisíce přívrženců. Kromě duchovní činnosti tam tato církev provozuje i ​​školy a nemocnice.

Sally Azar.
Sally Azar. Zdroj: TASR/AP

Palestinský teolog Munther Isaac, který působí jako luteránský pastor v Betlémě a Bajt Sáhuru, se domnívá, že Azar by mohla být vzorem pro děti v místních luteránských školách, které navštěvují křesťané všech tradic i muslimové. Podle Isaaca, který v arabštině napsal knihu o roli žen v bibli, jsou lidé schopni akceptovat ženy na postu ministryně, profesorky nebo lékařky. Ženy se zájmem o výuku náboženství nebo vysluhování svátostí ale považují za zvláštní. „Navzdory pokroku, kterého jsme jako Palestina dosáhli, je v případě posílení práv žen stále co dělat,“ uvedl.

2. května 2024 v 15:42 Čas čtení 0:57 Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie

„Všude, kde vládne patriarchální společnost a kultura, jde o významný krok. Sama jsem vysvěcena už více než čtyřicet let a potkala jsem mnoho lidí, kteří to považovali za nemožné. Nyní lidé vidí ženy sloužit jako pastorky, biskupky nebo arcibiskupky a vidí, že to funguje a že je to v souladu s biblí,“uvedla k vysvěcení Azar arcibiskupka švédské církve Antje Jackelen.

Luteránský kostel Vykupitele se nachází nedaleko chrámu Božího hrobu v křesťanské části města a je jediným protestantským kostelem ve Starém Městě. S jeho výstavbou začal v roce 1892 německý císař Vilém II. a 31. října 1898 byl kostel v císařově přítomnosti vysvěcen. 

Domů
Sdílet
Diskuse