Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
23. ledna 2023 19:20
Čas čtení 1:00

Median: Prezidentem by se stal Petr Pavel. U koho mají kandidáti největší podporu?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Median: Prezidentem by se stal Petr Pavel. U koho mají kandidáti největší podporu?
Zdroj: se souhlasem iniciativy Spolu silnější/Getty Images/Sean Gallup

Pavla plánuje volit většina voličů, kteří v prvním kole dali hlas Danuši Nerudové, Pavlu Fischerovi, Marku Hilšerovi, Karlu Divišovi a Tomáši Zimovi. K Babišovi se chystá přejít většina voličů Jaroslava Bašty.

Agentura Median navázala na agenturu Ipsos, i podle jejího průzkumu by se nyní prezidentem stal Petr Pavel. Bývalého armádního generála by volilo 57,9 % hlasů, předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš by získal 42,1 %. Tento volební výsledek počítá s vysokou volební účastí. 

Co lidé čekají od budoucího prezidenta? 

Pokud by se druhé kolo prezidentské volby konalo již nyní, zvítězil by v něm Petr Pavel s 57,9 % hlasů. Andrej Babiš by nyní získal 42,1 %. Tento volební výsledek počítá s vysokou volební účastí. Rozhodně by se podle průzkumu voleb zúčastnilo až 76 % dotázaných. Spíše by k volbám šlo dalších 12 %, stejné procento by k volbám spíše nešlo. Až 8,5 % uvádí, že by k těmto volbám nešlo určitě.

Pavel má převahu u voličů do 55 let věku, Babiš zase u voličů ve věku 55 a více. Pavla plánují volit až tři čtvrtiny absolventů vysokých škol (74 %), jeho podpora je vysoká i u lidí s maturitním vzděláním (64 %). Jádro podpory Andreje Babiše tvoří absolventi středních škol bez maturity (57 %). Podpora lidí, kteří mají nejvyšší dosažené vzdělání pouze základní, je u obou kandidátů přibližně stejná.

Petra Pavla plánuje volit většina voličů, kteří v prvním kole dali hlas Danuši Nerudové, Pavlu Fischerovi, Marku Hilšerovi, Karlu Divišovi a Tomáši Zimovi. K Andreji Babišovi se chystá přejít většina voličů Jaroslava Bašty.

23. dubna 2024 9:12 Čas čtení 5:39 Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu

Respondenti od budoucího prezidenta nejčastěji očekávají, že má být důstojný a zodpovídající prezidentskému úřadu (44 %). Druhou nejzmiňovanější vlastností je, že má dobře reprezentovat ČR v zahraničí (44 %). Naopak nejméně častá odpověď je, že nemá mít komunistickou minulost (3 %).

Domů
Sdílet
Diskuse