Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
24. ledna 2023 8:29
Čas čtení 0:51

Evropský soud pro lidská práva: Litva porušila zákazem LGBTQ+ knihy svobodu vyjadřování

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Evropský soud pro lidská práva: Litva porušila zákazem LGBTQ+ knihy svobodu vyjadřování
Zdroj: Unsplash/Mantas Bytautas/volně k použití

Evropský soud pro lidská práva (ESLP) v pondělí rozhodl, že Litva porušila právo na svobodu vyjadřování tím, že zakázala dětem přístup k pohádkové knize, která popisuje manželství osob stejného pohlaví. TASR převzala zprávu z agentury AFP.

Pohádkovou knihu vydala v roce 2013 jedna z litevských univerzit. Příběhy v ní jsou variantami tradičních pohádek přepsané tak, aby se v nich objevovaly postavy z různých etnických skupin či osoby s různou psychickou kondicí. Ve dvou ze šesti pohádek se také nacházela vyobrazení vztahů či manželských svazků osob stejného pohlaví.

Krátce po zveřejnění knihy nařídilo litevské ministerstvo kultury vyšetřování, protože na knihu obdrželo stížnost. Osm poslanců také poslalo univerzitě dopis, v němž popisovali znepokojení, které pohádky vyvolaly v řadách veřejnosti.

23. ledna 2023 20:07 Čas čtení 1:18 Na Pink Floyd se slétly homofobní komentáře kvůli duze, kterou používají odjakživa Na Pink Floyd se slétly homofobní komentáře kvůli duze, kterou používají odjakživa

Univerzita proto prodej knihy v roce 2014 pozastavila. O rok později se prodej opět spustil, ale v současnosti je kniha označena za „potenciálně škodlivou pro děti mladší 14 let“. Autorka knihy Neringa Dangvydé Macaté podala žalobu na univerzitu a poté, co několik soudů rozhodlo v její neprospěch, se odvolala na ESLP.

„Evropský soud rozhodl, že došlo k porušení článku deset o svobodě vyjádření Úmluvy o ochraně lidských práv a základních svobod,“ prohlásil ESLP. Podle něj neexistuje podezření, že navzdory názoru litevských soudů a vlády by byly „některé části knihy sexuálně explicitní“.

„Omezování přístupu dětí k podobným informacím nemá žádný záměr, který by soud považoval za legitimní,“ uzavřel ESLP. Litvě zároveň nařídil zaplatit 17 000 eur (cca 405 tisíc korun) za způsobené škody a soudní náklady. Odškodné bude vyplaceno autorčině matce, protože Dangvydé Macaté v roce 2020 zemřela.

Domů
Sdílet
Diskuse