Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Patočková ČTK
24. ledna 2023 16:18
Čas čtení 1:25

Pražská koalice možná konečně vznikne, Piráti rozpustili Alianci pro stabilitu. Děláme to pro Prahu bez populistů, říká Hřib

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Pražská koalice možná konečně vznikne, Piráti rozpustili Alianci pro stabilitu. Děláme to pro Prahu bez populistů, říká Hřib
Zdroj: Refresher/David Marcin

Praha Sobě, která byla součástí Aliance pro stabilitu, v prohlášení uvedla, že rozhodnutí Pirátů respektuje, ale nepovažuje vznik koalice za dobrý pro město.

Představitelé pražského Spolu, Pirátů a STAN oznámili, že vyjednávání o koalici na vládním půdorysu v hlavním městě pokročila. Věří, že nové vedení Prahy zastupitelé zvolí 16. února. Strany ještě budou dolaďovat detaily spolupráce. Cestu k případné dohodě otevřelo vystoupení Pirátů z takzvané Aliance pro stabilitu, kterou uzavřeli s Prahou Sobě (PS).

„Praha Sobě je bohužel nepřijatelným partnerem jak pro SPOLU, tak nově pro STAN. Kvůli tomu teď není jiná myslitelná možnost, jak ubránit Prahu před populisty z ANO a extremisty z SPD, než že Piráti vstoupí do jednání samostatně,“ napsal současný primátor Zdeněk Hřib na Facebooku. 

Praha Sobě v prohlášení uvedla, že rozhodnutí Pirátů respektuje, ale nepovažuje vznik této koalice za dobrý pro město. Vyjednávání o novém vedení hlavního města trvá čtyři měsíce, které uplynuly od komunálních voleb. Volby v Praze vyhrálo Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) před ANO a Piráty.

„Dlouhodobě vnímáme, že Spolu odmítá koalici s PS, k tomuto názoru se přidala strana STAN. My jsme měli jednání klubu, kde jsme rozebírali detaily, a klub se usnesl, že vystupuje z aliance, aby mohl jednat o nové koalici,“ řekla podle ČTK představitelka Pirátů Jana Komrsková.

Nové vedení Prahy „už“ 16. února? 

Zastupitel Zdeněk Zajíček (ODS) uvedl, že vyjednávání pokročila natolik, že strany budou moci začít připravovat podklady pro to, aby mohly ve stranických orgánech schválit návrh koaliční smlouvy a doprovodné dokumenty. „Myslím si, že jsme v tuto chvíli už připraveni také 16. února na jednání zastupitelstva zvolit nové vedení Prahy,“ řekl Zajíček. Dosluhující primátor Zdeněk Hřib (Piráti) uvedl, že volba v únoru je ambiciózní plán, nicméně podle domluveného harmonogramu je to možné.

24. září 2022 22:00 Čas čtení 3:36 Reportáž z volebních štábů. Piráti vtipkují, ANO se schovává a SPOLU slaví Reportáž z volebních štábů. Piráti vtipkují, ANO se schovává a SPOLU slaví

Doladit musí strany například rozdělení kompetencí, které se má od toho dosavadního lišit. „To znamená samozřejmě nějakou diskusi,“ řekl Zajíček. Klíčová jednání k tomu se mají uskutečnit ještě v tomto týdnu.

Představitelé stran se shodli, že jednání odblokovaly ústupky Spolu od původních návrhů na rozdělení postů v městské radě a zároveň vystoupení Pirátů z aliance s Prahou Sobě. O vstup do koalice musí ještě rozhodnout Piráti ve vnitrostranickém hlasování. „O vstupu do jakékoliv koalice rozhoduje krajské fórum Pirátů,“ řekl Hřib. Spolu i STAN již mají vstup do koalice uvnitř svých stranických orgánů schválený.

Domů
Sdílet
Diskuse