Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
26. ledna 2023 8:21
Čas čtení 1:36

Donald Trump může zpět na Facebook a Instagram. Má to ale podmínku

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Donald Trump může zpět na Facebook a Instagram. Má to ale podmínku
Zdroj: TASR/AP

Obnovení účtů se spojí s novými bezpečnostními mechanismy, které by měly zajistit, aby bývalý šéf Bílého domu opětovně neporušoval platná pravidla.

Bývalý americký prezident Donald Trump se bude moci vrátit na Facebook a Instagram. Společnost Meta oznámila, že mu na těchto sociálních sítích obnoví účty v řádu několika týdnů. Ty zablokovala před více než dvěma lety, den po útoku jeho stoupenců na sídlo amerického Kongresu 6. ledna 2021.

Podle aktivistů jde o katastrofu. Trump reagoval na vlastní platformě

Obnovení účtů exprezidenta USA se ale spojí s novými bezpečnostními mechanismy. Ty by měly zajistit, že bývalý šéf Bílého domu nebude opětovně porušovat platná pravidla. Uvedl to prezident Meta Platforms pro globální záležitosti Nick Clegg. „V případě, že pan Trump opět zveřejní obsah porušující pravidla, bude tento obsah odstraněn a jeho účty budou pozastaveny na jeden měsíc až dva roky, v závislosti na závažnosti přestupku,“uvedl a doplnil, že podle průzkumu společnosti už Trumpovy účty nepředstavují vážné riziko pro veřejnou bezpečnost.

Aktivisté monitorující nenávistné projevy na internetu označili rozhodnutí Meta Plaforms za katastrofu. Obnovením Trumpových účtů podle nich Meta vysílá signál, že lze porušovat pravidla bez trvalých následků.

Donald Trump
Zdroj: TASR/Michal Svítok

Reagoval i sám Trump, který ve svém prohlášení ostře odsoudil to, že mu Meta před více než dvěma lety účty zablokovala. Označil to za nespravedlnost, která už by se nikdy neměla opakovat. „FACEBOOK – jehož hodnota klesla o miliardy dolarů od té doby, co odstranil ze svých platforem mě, vašeho oblíbeného prezidenta – právě oznámil, že obnovuje můj účet. Taková věc (zrušení účtů) by se už nikdy více neměla stát úřadujícímu prezidentovi ani nikomu jinému,“ uvedl na své sociální síti Truth Social.

S Truth Social ho váže smlouva

Tuto novou platformu si Trump založil v říjnu 2021 poté, co Meta odstranila jeho účty z Facebooku, Instagramu, Twitteru a dalších sociálních sítí. Loni v listopadu Trumpovi obnovili účet na Twitteru poté, co tuto firmu koupil miliardář Elon Musk. Na svůj twitterový účet ale Trump od té doby žádný příspěvek nepřidal. Není proto jasné, zda se vrátí i na Facebook nebo Instagram.

31. srpna 2023 10:52 Čas čtení 1:41 Na legionellu zemřelo v Polsku již 16 lidí. Nemoc se vyskytuje v důležitém vojenském uzlu na hranicích s Ukrajinou Na legionellu zemřelo v Polsku již 16 lidí. Nemoc se vyskytuje v důležitém vojenském uzlu na hranicích s Ukrajinou

BBC upozornilo na to, že se sítí Truth Social má Trump exkluzivní smlouvu, podle které je povinen zveřejňovat příspěvky na této platformě jako první – šest hodin před jakoukoli jinou platformou. Smlouvu váže zákon, pokud by tedy bývalý šéf Bílého domu zveřejnil příspěvek dříve například na Facebooku nebo Twitteru, mohl by být zažalován. Tato smlouva podle BBC vyprší letos v červnu. Je také možné, že se Trump na sítě spravované Metou nevrátí. Pokud ale znovu uvažuje o kandidatuře na prezidenta, návrat na Facebook by byl podle analytiků logickým krokem.

Domů
Sdílet
Diskuse