Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
26. ledna 2023 v 10:01
Čas čtení 1:25

VIDEO: Ať žije ruský lid. Otec Novaka Djokoviče na Australian Open provolával slávu Rusku

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
VIDEO: Ať žije ruský lid. Otec Novaka Djokoviče na Australian Open provolával slávu Rusku
Zdroj: TASR/AP

Ruské vlajky jsou na turnaji zakázané.

Srdjan Djokovič, otec Novaka Djokoviče, byl ve středu večer na právě probíhajícím grandslamovém turnaji Australian Open zachycen, jak pózuje pro fotografie s příznivci Vladimira Putina. Stalo se tak přímo v Melbourne Parku po středeční výhře Djokoviče nad Rusem Andrejem Rubljovem. 

Ruské vlajky jsou na turnaji zakázané

Čtveřice mužů byla z Melbourne Parku vyvedena poté, co na schodech Rod Laver Areny skandovala proruská hesla a oháněla se mnoha ruskými vlajkami, včetně jedné s tváří ruského prezidenta Vladimira Putina. Jeden z mužů, se kterým Djokovič starší zapózoval, měl na tričku válečný symbol Z.

Na videu, které na YouTube zveřejnil Aussie Cossack, se zdá, že Srdjan Djokovič před odchodem říká „živjeli Russiyani“ neboli „ať žijí ruští občané“. Živjeli znamená v srbštině a chorvatštině „na zdraví“, používá se při přípitku, a Russiyani znamená občané Ruska.

Stalo se tak poté, co tenisová federace zakázala ruské vlajky na Australian Open po incidentu během zápasu prvního kola mezi Ukrajinkou Katerynou Baindl a Ruskou Kamilou Rakhimovou, kde se diváci objevili s ruskými vlajkami.

9. září 2024 v 10:00 Čas čtení 6:19 Domorodci z kmene Korowai patří mezi poslední žijící kanibaly na světě. Běžně jedí své přátele, nejradši mají mozky Domorodci z kmene Korowai patří mezi poslední žijící kanibaly na světě. Běžně jedí své přátele, nejradši mají mozky

Před zápasem Djokoviče s Rubljovem vyzval Simeon Bojkov, který provozuje kanál Aussie Cossack na YouTube, další proputinovské příznivce, aby přišli a tenisové Austrálii „vrátili úder“. Bojkov byl už dříve obviněn z napadení šestasedmdesátiletého muže na shromáždění v Sydney na podporu Ukrajiny a tento týden na něj byl vydán zatykač. V současné době hledá útočiště na ruském konzulátu.

Po zveřejnění záběrů se Srdjanem Djokovičem organizátoři turnaje varovali hráče a jejich týmy před interakcí se zakázanými vlajkami. „Malá skupina lidí po zápase ve středu večer ukazovala nevhodné vlajky a symboly a ohrožovala ochranku, proto byla vyvedena. Hráči a jejich týmy byli poučeni a upozorněni na pravidla akce týkající se vlajek a symbolů a na to, aby se vyvarovali jakýchkoli situací, které by mohly narušit průběh akce,“ uvedli.

Novinář James Gray se snažil získat Djokovičovo vyjádření k incidentu, nepodařilo se mu to. Uvedl ale, že sám Djokovič není zodpovědný za chování svého otce. Sám se ale v minulosti setkal s některými kontroverzními osobnostmi. V září 2021 pobouřila fotografie, na níž tenista sedí za stolem s Milanem Jolovičem, někdejším velitelem polovojenské jednotky Drinští vlci. Ta se podílela na genocidě bosenských muslimů ve Srebrenici během války v Bosně.

Domů
Sdílet
Diskuse