Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
30. ledna 2023 10:53
Čas čtení 1:02

Česko zasáhl silný vítr, místy může dosahovat až 70 km/h

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Česko zasáhl silný vítr, místy může dosahovat až 70 km/h
Zdroj: Unsplash/Khamkéo Vilaysing/volně k užití (ilustrační foto)

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal výstrahu.

Výstraha před silným větrem platí podle ČHMÚ celé pondělní dopoledne. Jedná se o čerstvý jihozápadní až západní, postupně až severozápadní vítr, který bude v nárazech místy dosahovat kolem 20 metrů za sekundu (70 kilometrů v hodině). Nízký stupeň nebezpečí platí pro většinu České republiky. 

Meteorologové varují před možným poškozením stromů a lesních porostů, mohou vzniknout také menší škody na budovách a komplikace v dopravě. Lidé si mají dát také pozor na nebezpečí úrazu uvolněnými předměty a zlomenými větvemi. „Doporučuje se zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty, zabezpečit skleníky. Dbát zvýšené opatrnosti při pohybu venku a při řízení vozidel. Na horách omezit túry a nevydávat se zejména do hřebenových partií,“ uvedl ČHMÚ na webu.

V platnosti je i výstraha před sněhovými závějemi 

Od pondělního odpoledne až do čtvrtečního večera rovněž platí výstraha vysokého stupně nebezpečí před sněhovými závějemi. Ty se mohou tvořit v polohách nad 800 metrů nad mořem. V polohách nad 600 metrů nad mořem se očekává tvorba sněhových jazyků. Výstraha platí pro části Královéhradeckého a Libereckého kraje. 

7. února 2024 17:36 Čas čtení 0:24 Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun

Meteorologové varují před nebezpečnými podmínkami pro řízení vozidel, některé vozovky totiž mohou být nesjízdné. Při cestování tak doporučují sledovat dopravní zpravodajství a počítat s prodloužením doby jízdy. Kromě zimní výbavy je zároveň vhodné mít ve voze teplé oblečení a alespoň minimální zásobu nápojů a jídla. 

Domů
Sdílet
Diskuse