Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
30. ledna 2023 v 10:53
Čas čtení 1:02

Česko zasáhl silný vítr, místy může dosahovat až 70 km/h

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Česko zasáhl silný vítr, místy může dosahovat až 70 km/h
Zdroj: Unsplash/Khamkéo Vilaysing/volně k užití (ilustrační foto)

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal výstrahu.

Výstraha před silným větrem platí podle ČHMÚ celé pondělní dopoledne. Jedná se o čerstvý jihozápadní až západní, postupně až severozápadní vítr, který bude v nárazech místy dosahovat kolem 20 metrů za sekundu (70 kilometrů v hodině). Nízký stupeň nebezpečí platí pro většinu České republiky. 

Meteorologové varují před možným poškozením stromů a lesních porostů, mohou vzniknout také menší škody na budovách a komplikace v dopravě. Lidé si mají dát také pozor na nebezpečí úrazu uvolněnými předměty a zlomenými větvemi. „Doporučuje se zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty, zabezpečit skleníky. Dbát zvýšené opatrnosti při pohybu venku a při řízení vozidel. Na horách omezit túry a nevydávat se zejména do hřebenových partií,“ uvedl ČHMÚ na webu.

V platnosti je i výstraha před sněhovými závějemi 

Od pondělního odpoledne až do čtvrtečního večera rovněž platí výstraha vysokého stupně nebezpečí před sněhovými závějemi. Ty se mohou tvořit v polohách nad 800 metrů nad mořem. V polohách nad 600 metrů nad mořem se očekává tvorba sněhových jazyků. Výstraha platí pro části Královéhradeckého a Libereckého kraje. 

3. května 2024 v 16:55 Čas čtení 1:36 Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš? Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš?

Meteorologové varují před nebezpečnými podmínkami pro řízení vozidel, některé vozovky totiž mohou být nesjízdné. Při cestování tak doporučují sledovat dopravní zpravodajství a počítat s prodloužením doby jízdy. Kromě zimní výbavy je zároveň vhodné mít ve voze teplé oblečení a alespoň minimální zásobu nápojů a jídla. 

Domů
Sdílet
Diskuse