Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
2. února 2023 10:55
Čas čtení 0:57

Kyjevu došla trpělivost s Orbánem. Ukrajina je jako Afghánistán, tvrdil maďarský premiér minulý týden

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Kyjevu došla trpělivost s Orbánem. Ukrajina je jako Afghánistán, tvrdil maďarský premiér minulý týden
Zdroj: TASR/AP

Maďarský premiér novinářům řekl, že Ukrajina je země nikoho jako Afghánistán.

Ukrajina si v úterý předvolala maďarského velvyslance Istvána Íjgyártóa a protestovala proti výrokům maďarského premiéra Viktora Orbána. Zároveň vyzvala Budapešť, aby přestala s protiukrajinskou rétorikou. Informuje o tom TASR.

2. února 2023 19:45 Čas čtení 1:10 Putin: Rusko opět ohrožují německé tanky jako za 2. světové války Putin: Rusko opět ohrožují německé tanky jako za 2. světové války

Ukrajinské ministerstvo zahraničních věcí si předvolalo velvyslance poté, co mluvčí ministerstva minulý týden informoval o Orbánových výrocích před novináři. Maďarský premiér řekl, že Ukrajina je „země nikoho“, a přirovnal ji k Afghánistánu.

 
Velvyslanci Íjgyártóovi byl předán „silný protest v souvislosti s nedávnými pohrdavými prohlášeními maďarského premiéra Viktora Orbána“, uvedlo ukrajinské ministerstvo.


„Maďarskému diplomatovi jsme zdůraznili, že protiukrajinská rétorika, kterou je slyšet od maďarského vedení již dlouho, je naprosto nepřijatelná a způsobuje škody v ukrajinsko-maďarských vztazích,“ vysvětlilo ministerstvo v Kyjevě.

2. února 2023 18:03 Čas čtení 0:54 Větrání na Hradě: Pavel chce technickou kontrolu, obává se odposlechů Větrání na Hradě: Pavel chce technickou kontrolu, obává se odposlechů

Maďarskou stranu resort zahraničí vyzval, aby se vyhnula nenapravitelným následkům ve vztazích mezi oběma zeměmi.

Orbánovi se nelíbí sankce

Maďarsko kritizuje sankce EU proti Rusku za invazi na Ukrajinu. Tvrdí, že Moskvu významně neoslabily a naopak pro ně hrozí zničení evropské ekonomiky. Maďarsko se loni rozhodlo, že nebude Ukrajině posílat zbraně.

 
Kyjev si Maďarsku stěžoval už loni, když šel Orbán na fotbalový zápas maďarské reprezentace proti Řecku se šálou, na které byla zobrazena část ukrajinského území jako součást Uherska. Na Orbánově šále byla mapka Uherska v barvách maďarské vlajky. I území Slovenské republiky bylo na této „mapce“ zahrnuto do Uherska.

1. února 2023 8:30 Čas čtení 4:22 Kauzy Ovčáčka a Mynáře: Zabijačka, opice či neexistující prověrka. Připomeň si jejich deset let na Hradě a hlasuj o největší bizár Kauzy Ovčáčka a Mynáře: Zabijačka, opice či neexistující prověrka. Připomeň si jejich deset let na Hradě a hlasuj o největší bizár

Vztahy Ukrajiny a Maďarska v posledních letech zkomplikovala tvrzení Budapešti, že na Ukrajině jsou omezována práva etnických Maďarů. Kyjev totiž v roce 2017 schválil zákon omezující používání menšinových jazyků ve školách.

Domů
Sdílet
Diskuse