Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Anna Koucká
2. února 2023 16:56
Čas čtení 0:42

„Cizinci a místní tu v souladu nežijí.“ V pohraničí jsme se ptali na výsledky voleb (Video)

Kategorie:
Video
Uložit Uložené
„Cizinci a místní tu v souladu nežijí.“ V pohraničí jsme se ptali na výsledky voleb (Video)
Zdroj: Refresher

Česko si na konci ledna zvolilo nového prezidenta. Někteří od nové hlavy státu očekávají, že nastanou určité společenské změny. Vyrazili jsme do Tachova, kde byly výsledky voleb velmi těsné. Ptali jsme se, co místní trápí a co by politici měli řešit.

Prezidentské volby celkově vyhrál Petr Pavel, v některých místech byly ale výsledky velmi těsné. Například v Tachově v Plzeňském kraji, kde žije okolo 13 tisíc lidí, nakonec zvítězil Pavlův protikandidát Andrej Babiš, který zde v druhém kole získal 52,41 procenta. 

Na Tachovsku je totiž dlouhodobě řada problémů. Region v minulosti trápila nezaměstnanost, ještě v roce 2010 zde bylo bez práce 14 procent obyvatel. S přílivem investorů ale vznikla v okolí města rozsáhlá průmyslová zóna, kde však v posledních letech přibývají agenturní pracovníci z ciziny, což část místních vnímá negativně.

1. února 2023 21:47 Čas čtení 1:54 „Jednou se na ta témata dostane.“ Manželství pro všechny ani Istanbulskou úmluvu Pavel s ústavními činiteli neřešil „Jednou se na ta témata dostane.“ Manželství pro všechny ani Istanbulskou úmluvu Pavel s ústavními činiteli neřešil

Podle některých respondentů a respondentek z reportáže mají někteří obyvatelé strach o své bezpečí, trápí je nedostatek bydlení i nedostatečná kapacita zdravotnických zařízení. Tyto problémy vnímá i vedení města, což pro Refresher News potvrdil i místostarosta Tachova Jan Straka (ČSSD). „Jako samospráva na to ale nestačíme. Od státu nebo i z unijní sféry by měla přijít nějaká podpora,“ říká. 

Co dalšího ještě Tachovany trápí a jaká témata by podle nich měli politici ve společnosti otvírat a řešit? 

Sleduj i další naše reportáže a rozhovory na youtubovém kanáleRefresher News.
Domů
Sdílet
Diskuse