Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. února 2023 19:41
Čas čtení 0:54
Radim Šlechta

Malá chuť na sex? Britové testovali „hormon polibků“ přímo na lidech

Malá chuť na sex? Britové testovali „hormon polibků“ přímo na lidech
Zdroj: Unsplash/Womanizer Toys/volně k užití
NEWS SEX VĚDA ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Britský vědecký tým naznačil, že kisspeptin může pomoci milionům lidí s hypoaktivní poruchou sexuální touhy.

„Trápil mě nízký sexuální apetit, tak jsem se rozhodl zúčastnit se testů. Infuzi kisspeptinu jsem dostal v červnu 2021. Ve stejný týden jsme počali našeho syna, který se narodil v březnu roku 2022. Testování pro mě tedy mělo ten nejlepší možný dopad,“ popisuje své zkušenosti čtyřiačtyřicetiletý Peter. K lepšímu sexuálnímu životu mu pomohly injekce „hormonu polibků“. Podle dvou studií by mohly pomáhat překonat nízký sexuální apetit i u ostatních lidí.

Doporučeno
Jaké je nejhezčí místo Moravskoslezského kraje? Hlasuj v anketě Jaké je nejhezčí místo Moravskoslezského kraje? Hlasuj v anketě 1. února 2023 16:18

Výzkumy, publikované v JAMA Network Open, ukázaly, že kisspeptin může u mužů i žen snížit projevy hypoaktivní poruchy sexuální touhy (HSDD). Ta ovlivňuje přibližně 10 % žen a 8 % mužů světové populace a může mít negativní dopady na psychiku a život těchto osob.

Kisspeptin je přirozeně se vyskytující hormon, který pomáhá uvolňovat další hormony v těle. Může zvyšovat vnímání sexuálního stimulu a navnadit libido nezávisle na ostatních pohlavních hormonech, mezi něž patří například testosteron. Randomizovaného klinického testu se zúčastnilo 32 žen před menopauzou a 32 mužů s HSDD. Při skenování činnosti mozku a krevních testech měl vyšší pozitivní dopad na růst sexuální touhy než placebo.

Doporučeno
Porovnali jsme ceny v Evropě. Kde si dáš Burger King meníčko za 500 a kde to stejné za 145 korun? Porovnali jsme ceny v Evropě. Kde si dáš Burger King meníčko za 500 a kde to stejné za 145 korun? 2. února 2023 13:00

„Nyní máme první důkazy o tom, že kisspeptin je bezpečný a efektivní při léčbě HSDD jak u mužů, tak i u žen,“ okomentoval výsledky studie Alexander Comninos z Imperial College London, jeden ze spoluautorů studie. Podle spoluautora výzkumu Waljita Dhilla mohou takové výsledky pozitivně ovlivnit životy milionů lidí, kteří se zúčastní dalších a rozsáhlejších testů.

Domů
Sdílet
Diskuse