Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
4. února 2023 v 16:40
Čas čtení 1:28

Elon Musk vyhrál soud. Svými tweety o převzetí Tesly akcionáře nepoškodil

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Elon Musk vyhrál soud. Svými tweety o převzetí Tesly akcionáře nepoškodil
Zdroj: Pool Photo, AP/Hannibal Hanschke

Zakladatel a šéf výrobce elektromobilů Tesla nemusí akcionářům platit odškodné.

Spoluzakladatel společnosti Tesla Elon Musk byl zproštěn viny za tweet, v němž tvrdil, že má zajištěné finance pro převzetí automobilky do soukromých rukou. Akcionáři tvrdili, že je svými příspěvky na Twitteru uvedl v omyl a oni kvůli nim přišli o miliardy dolarů. Na rozsudek soudu upozornilo BBC.

Musk zpochybnil vliv svých tweetů na cenu akcií Tesly

Ústředním bodem žaloby byly dva tweety ze srpna roku 2018. V prvním z nich Musk uvedl, že má zajištěné financování na odkup Tesly za 72 miliard amerických dolarů. Bylo to v době, kdy se firma potýkala s výrobními problémy. V dalším tweetu o několik hodin později napsal, že má podporu od investorů. 

Cena akcií po těchto tweetech prudce vzrostla. Během několika další dní ale opět klesla, protože bylo jasné, že transakce se neuskuteční. Mnozí akcionáři se na základě Muskových příspěvků rozhodovali o nákupu a prodeji svých akcií. 

Muska už dříve žalovala americká Komise pro cenné papíry. Musk v rámci dohody souhlasil, že odstoupí z funkce předsedy představenstva Tesly a zaplatil čtyřicet milionů dolarů (880 milionů korun). Skupina akcionářů na něj ale podala hromadnou žalobu. Najali si ekonoma, podle jehož vyčíslení jim tweety druhého nejbohatšího muže planety způsobily ztrátu ve výši dvanácti miliard dolarů. 

2. května 2024 v 15:42 Čas čtení 0:57 Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie

„To, že něco napíšu na Twitter, ještě neznamená, že tomu lidé věří nebo že se podle toho budou chovat,“ argumentoval během jednoho ze soudních stání Musk. Zpochybnil, že by jeho tweety měly jakýkoli vliv na to, co se s akciemi Tesly děje. „Jednou jsem napsal, že považuji cenu akcií za příliš vysokou... a ona se zvýšila, což je protichůdné,“ dodal. Od svých plánů převést Teslu do soukromých rukou prý upustil po diskuzi s menšími investory.

Žalobci požadovali miliardové odškodné, devítičlenná soudní porota ale po necelých dvou hodinách jednání rozhodla v Muskův prospěch. „Moudrost lidu zvítězila. Hluboce si vážím jednomyslného rozhodnutí poroty o mé nevinně,napsal na Twitter. Právník zabývající se podvody s cennými papíry Reed Kathrein naopak označil tweety o převzetí společnosti Tesla do soukromých rukou za „nejkonkrétnější prohlášení o převzetí společnosti do soukromých rukou, jaké může existovat“.

Domů
Sdílet
Diskuse