Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková
6. února 2023 v 15:44
Čas čtení 0:47

Zemřel Lubomír Štrougal, předlistopadový československý premiér

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Zemřel Lubomír Štrougal, předlistopadový československý premiér
Zdroj: Wikimedia Commons/Luděk Kolář

V 98 letech zemřel právník a bývalý komunistický ministr vnitra a později premiér Lubomír Štrougal. Na konci 80. let patřil k reformnímu křídlu. Po roce 1989 se stáhl z veřejného života.

Lubomír Štrougal se narodil v roce 1924 ve Veselí nad Lužnicí. Pocházel z levicově orientované rodiny. Jeho otec byl, stejně jako potom on, komunistou. Po vystudování práv na Univerzitě Karlově vstoupil do komunistické strany a začal rychle stoupat po politickém kariérním žebříčku. Stál v čele Ústředního výboru Komunistické strany Československa (ÚV KSČ), již rok poté se stal ministrem zemědělství a mezi lety 1961 a 1965 byl ministrem vnitra. 

S invazí varšavských vojsk v roce 1968 nesouhlasil, svůj názor ale poměrně rychle přehodnotil a stal se jedním z klíčových členů normalizační vlády. V roce 1970 se stal premiérem a v této funkci vydržel 18 let. 

Po nástupu Michaila Gorbačova k moci v SSSR v roce 1985 stál Lubomír Štrougal na straně reforem. Jeho křídlo ale vnitrostranický boj prohrálo a Štrougal byl v roce 1988 nucen opustit funkci předsedy vlády a následně i předsednictvo ÚV KSČ. Po listopadových událostech v roce 1989 byl odpůrcem tvrdého postupu proti opozici a navrhoval jednání s Občanským fórem. V prosinci 1989 rezignoval na mandát poslance a v roce 1990 byl vyloučen z KSČ. 

3. května 2024 v 16:55 Čas čtení 1:36 Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš? Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš?

Později čelil několika stíháním v souvislosti se zločiny komunistického režimu, soud mu však vinu nikdy nedokázal. Na sklonku života trpěl duševním onemocněním.

Domů
Sdílet
Diskuse