Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková
6. února 2023 15:44
Čas čtení 0:47

Zemřel Lubomír Štrougal, předlistopadový československý premiér

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Zemřel Lubomír Štrougal, předlistopadový československý premiér
Zdroj: Wikimedia Commons/Luděk Kolář

V 98 letech zemřel právník a bývalý komunistický ministr vnitra a později premiér Lubomír Štrougal. Na konci 80. let patřil k reformnímu křídlu. Po roce 1989 se stáhl z veřejného života.

Lubomír Štrougal se narodil v roce 1924 ve Veselí nad Lužnicí. Pocházel z levicově orientované rodiny. Jeho otec byl, stejně jako potom on, komunistou. Po vystudování práv na Univerzitě Karlově vstoupil do komunistické strany a začal rychle stoupat po politickém kariérním žebříčku. Stál v čele Ústředního výboru Komunistické strany Československa (ÚV KSČ), již rok poté se stal ministrem zemědělství a mezi lety 1961 a 1965 byl ministrem vnitra. 

S invazí varšavských vojsk v roce 1968 nesouhlasil, svůj názor ale poměrně rychle přehodnotil a stal se jedním z klíčových členů normalizační vlády. V roce 1970 se stal premiérem a v této funkci vydržel 18 let. 

Po nástupu Michaila Gorbačova k moci v SSSR v roce 1985 stál Lubomír Štrougal na straně reforem. Jeho křídlo ale vnitrostranický boj prohrálo a Štrougal byl v roce 1988 nucen opustit funkci předsedy vlády a následně i předsednictvo ÚV KSČ. Po listopadových událostech v roce 1989 byl odpůrcem tvrdého postupu proti opozici a navrhoval jednání s Občanským fórem. V prosinci 1989 rezignoval na mandát poslance a v roce 1990 byl vyloučen z KSČ. 

7. února 2024 17:36 Čas čtení 0:24 Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun

Později čelil několika stíháním v souvislosti se zločiny komunistického režimu, soud mu však vinu nikdy nedokázal. Na sklonku života trpěl duševním onemocněním.

Domů
Sdílet
Diskuse