Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Veronika Dlesková
8. února 2023 17:25
Čas čtení 0:45

RIP kanál Dunaj–Odra–Labe. Zemanův letitý sen považuje vláda za nesmyslný

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
RIP kanál Dunaj–Odra–Labe. Zemanův letitý sen považuje vláda za nesmyslný
Zdroj: TASR - Marko Erd

Megalomanský projekt vodního koridoru Dunaj–Odra–Labe je u konce. Po jednání vlády to uvedli Piráti v tiskové zprávě. Projekt, který dlouho podporoval dosluhující prezident Miloš Zeman, tak dostal definitivní stopku.

Vláda zrušila územní rezervy pro vodní koridor Dunaj–Odra–Labe. V tiskové zprávě o tom informovali Piráti. Zrušení potvrdil i ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Projekt dlouho podporoval dosluhující prezident Miloš Zeman. Nyní je oblast, kterou chtěl stát původně pro stavbu koridoru použít, volná k jiným účelům. 

7. února 2023 12:57 Čas čtení 1:03 Stovky tisíc zhlédnutí a tisíce sdílení falešné nahrávky Petra Pavla. Analýza vysvětluje původ dezinformací Stovky tisíc zhlédnutí a tisíce sdílení falešné nahrávky Petra Pavla. Analýza vysvětluje původ dezinformací

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) konstatoval, že kanál je po rozhodnutí vlády mrtvý. „Projekt není ekonomicky smysluplný a představuje obrovské riziko pro krajinu a její ekosystémy. Bylo by to ohromné plýtvání veřejnými prostředky i naším přírodním bohatstvím,“ uvedl po jednání vlády. 

Území bylo v plánované trase koridoru blokováno od roku 2010. Jeho ochranu zavedla tehdejší vláda Jana Fischera. Podle obcí, které se nacházely na plánované trase kanálu, projekt brzdil místní rozvoj. 

8. února 2023 7:45 Čas čtení 0:27 Čecha podezřelého z vraždy ženy v Praze našli mrtvého v polském hotelu Čecha podezřelého z vraždy ženy v Praze našli mrtvého v polském hotelu

„Schválili jsme vyjmutí územní rezervy pro celé spojení Dunaj–Odra–Labe a zrušili řadu souvisejících historických usnesení vlád,“ oznámil Kupka. Ministr dále konstatoval, že současná vláda nedala na projekt ani korunu. 

Domů
Sdílet
Diskuse