Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
8. února 2023 16:38
Čas čtení 0:38

Kdo se to tak šibalsky usmívá? Švýcaři vrátili Peru 2500 let starou hlavu

Kategorie:
Kultura
Uložit Uložené
Kdo se to tak šibalsky usmívá? Švýcaři vrátili Peru 2500 let starou hlavu
Zdroj: Wikimedia Commons/Дмитрий-5-Аверин

Kamenná hlava o hmotnosti téměř 200 kg byla zabavena v rámci kantonálního trestního řízení.

Švýcaři ve středu vrátili Peru velký kamenný artefakt ve tvaru hlavy, zhotovený před zhruba 2500 lety kulturou Chavín, jednou z prvních civilizací žijících na území této jihoamerické země. Agentura TASR převzala zprávu z tiskové agentury AFP. Tiskovou zprávu a fotografie zveřejnily švýcarské úřady.

Monolitickou skulpturu, která váží téměř 200 kilogramů, přivezli do Švýcarska v roce 2016 nákladním vozidlem z Německa na žádost německého obchodníka s uměním. Švýcarský Federální úřad pro kulturu (FOC) uvedl, že socha nebyla řádně nahlášena jako kulturní majetek. Později byla zkonfiskována, protože existovalo „odůvodněné podezření“, že ji z Peru odvezli ilegálně.

Kamenná hlava
Zdroj: Švýcarský Federální úřad pro kulturu (FOC)


Ředitelka FOC Carine Bachmann předala dekorativní kamennou sochu peruánskému velvyslanci Luisi Albertu Castru Joovi na švýcarsko-německém celním úřadě Basilej-Weil am Rhein, kde bylo dílo objeveno. 


Peru je silně postiženo rabováním a ničením archeologických nalezišť. Předkolumbovské památky patří v Peru mezi nejohroženější kategorie kulturního dědictví. Švýcarsko a Peru jsou signatáři úmluvy Organizace OSN pro vzdělávání, vědu a kulturu (UNESCO) z roku 1970, která zakazuje nezákonný dovoz a vývoz kulturních artefaktů.

Kamenná hlava
Zdroj: Švýcarský Federální úřad pro kulturu (FOC)
Domů
Sdílet
Diskuse