Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Veronika Dlesková
8. února 2023 18:38
Čas čtení 0:51

Evropská komise schválila pomoc Turecku a Sýrii. Do oblastí postižených zemětřesením pošle 6,5 milionu eur

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Evropská komise schválila pomoc Turecku a Sýrii. Do oblastí postižených zemětřesením pošle 6,5 milionu eur
Zdroj: TASR/AP

Po sérii zemětřesení, která zasáhla území Turecka a Sýrie, se Evropská unie rozhodla uvolnit 6,5 milionu eur na pomoc postiženým oblastem. Jedná se o jednu z nejvyšších částek poskytnutých skrze Mechanismus civilní ochrany EU.

Ve středu 8. února požádala syrská vláda o oficiální pomoc při likvidaci následků zemětřesení. Ta je poskytnuta skrze Mechanismus civilní ochrany EU, který stanoví rámec pro vzájemnou pomoc mezi členskými státy v případě ničivých přírodních katastrof. 

Sýrie žádá o pomoc v podobě záchranných týmů, provizorních ubikací a zdravotnických prostředků. Kromě toho Evropská unie poskytne Sýrii i finanční pomoc ve výši 3,5 milionu eur. Evropská komise to uvedla v tiskové zprávě na svém webu.

Počet obětí zemětřesení přesáhl 11 tisíc. Pod troskami jsou uvězněny stovky lidí

Turecko zažádalo o pomoc v pondělí 6. února. Na likvidaci tamních následků zemětřesení uvolnila EU 3 miliony eur. Kromě finanční pomoci byly Turecku poskytnuty i týmy záchranářů a balíčky humanitární pomoci. 

Komisař pro krizový management EU Janez Lenarčič plánuje návštěvu postižených oblastí v Turecku na čtvrtek 9. února. 

Do Turecka vyrazili pomáhat i čeští hasiči. V noci na středu začali pátrat po lidech zavalených v sutinách tureckého města Adiyaman. Tým 68 záchranářů pracuje nepřetržitě, sdělil v tiskové zprávě mluvčí českých hasičů Jakub Kozák. 

Domů
Sdílet
Diskuse