Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková TASR
9. února 2023 8:09
Čas čtení 0:47

Počet obětí zemětřesení v Turecku a Sýrii přesáhl 16 tisíc

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Počet obětí zemětřesení v Turecku a Sýrii přesáhl 16 tisíc
Zdroj: TASR/AP

Počet obětí pondělního silného zemětřesení u turecko-syrských hranic přesáhl ve čtvrtek ráno 16 tisíc.

Záchranáři mezitím stále pátrají po lidech uvězněných pod troskami, informuje TASR s odvoláním na zprávu agentury AFP.


Podle úřadů a záchranných složek přišlo v noci na čtvrtek v Turecku o život 12 391 lidí a v Sýrii 2 992 lidí, tedy celkem 15 383. Ke čtvrtečnímu ránu ovšem počet obětí přesáhl šestnáct tisíc, informuje The Spectator Index.

7. února 2023 8:39 Čas čtení 1:04 Obrazem: Zemětřesení v Turecku a Sýrii má přes 4300 obětí. Do oblasti míří i čeští hasiči Obrazem: Zemětřesení v Turecku a Sýrii má přes 4300 obětí. Do oblasti míří i čeští hasiči

WHO: Počet obětí může dosáhnout 20 000

Existují obavy, že počet mrtvých ještě vzroste. Představitelé Světové zdravotnické organizace (WHO) odhadují, že počet obětí může dosáhnout až 20 tisíc. Záchranáři stále vytahují lidi zpod trosek budov, ale záchrannou operaci na mnoha místech ztěžují velké mrazy.

Pomoc Turecku a Sýrii nabídlo několik zemí a mezinárodních organizací, včetně EU a NATO. Jak jsme psali ve středu, Evropská unie se rozhodla uvolnit 6,5 milionu eur na pomoc postiženým oblastem. Jedná se o jednu z nejvyšších částek poskytnutých skrze Mechanismus civilní ochrany EU. Do Turecka vyrazili pomáhat i čeští hasiči, jedná se o tým 68 záchranářů.

8. února 2023 18:38 Čas čtení 0:51 Evropská komise schválila pomoc Turecku a Sýrii. Do oblastí postižených zemětřesením pošle 6,5 milionu eur Evropská komise schválila pomoc Turecku a Sýrii. Do oblastí postižených zemětřesením pošle 6,5 milionu eur

Oblast kolem turecko-syrské hranice zasáhlo v pondělí večer silné zemětřesení o síle 7,8 stupně Richterovy škály a následně asi 200 otřesů. Podle turecké státní agentury pro řešení katastrof a mimořádných událostí (AFAD) bylo při zemětřesení zničeno více než 5 700 budov.

Domů
Sdílet
Diskuse