Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová
10. února 2023 10:41
Čas čtení 1:02

Amsterdam zakáže užívání marihuany v populární čtvrti Red Light District

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Amsterdam zakáže užívání marihuany v populární čtvrti Red Light District
Zdroj: Pxhere/CC0/volně k použití

Zákon, který by měl ochránit tamní obyvatele před hlučnými turisty, vstoupí v platnost v polovině května.

Amsterdam je znám pro svou čtvrť Red Light District, která je plná barů, coffee shopů nebo podniků se sexuálními pracovnicemi*pracovníky. Čtvrť se těší velké oblibě u turistů, kteří ji navštěvují především v nočních hodinách, což se nelíbí místním obyvatelům. V polovině května proto vzejde v platnost nový zákon, který zakáže kouření marihuany ve čtvrti Red Light District, ale omezí také otvírací dobu barů a sexuálních podniků, píší BBC a DutchNews.

10. února 2023 7:20 Čas čtení 0:47 Pražští policisté zastřelili muže, který je ohrožoval sekerou Pražští policisté zastřelili muže, který je ohrožoval sekerou

Cílem zákona, který bude v platnosti od poloviny května, je zlepšit podmínky pro život obyvatel Amsterdamu, již si dlouhodobě stěžují na rušení nočního klidu turisty. V populární a turisticky vyhledávané čtvrti Red Light District tak již nebude možné kouřit marihuanu, podniky budou muset zavírat už ve dvě hodiny ráno a sexuální pracovnice*pracovníci ukončí svou činnost ve 3 hodiny ráno. Po jedné hodině ranní navíc do čtvrti nebudou vpouštěni další turisté. 

Místní si stěžují na davy turistů 

Určitá omezení platí v živé čtvrti již nyní. Prodej alkoholu z obchodů, likérek či kaváren je od čtvrtka do neděle po 16. hodině zakázán a rada města nově prodejce vyzve, aby alkohol v této době zcela skryli před zraky veřejnosti. Zakázaná je také konzumace alkoholu na většině veřejných prostranství v Amsterdamu.

Amsterdam je znám pro své kavárny s marihuanou a ročně do něj míří miliony turistů. Místní obyvatelé si však stěžují na nekončící hluk, ale také na pouliční dealery a zvyšování kriminality. 

Přestože je prodej nebo držení drog v Nizozemsku nezákonné, platí tzv. politika tolerance. Ta kavárnám umožňuje marihuanu prodávat, a to pouze v případě, že budou dodržovat podmínky a nebudou působit žádné obtíže. 

Domů
Sdílet
Diskuse