Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
13. února 2023 16:52
Čas čtení 1:37

Biatlonová legenda podporuje účast Ruska a Běloruska na olympiádě. Současný lídr biatlonu je proti

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Biatlonová legenda podporuje účast Ruska a Běloruska na olympiádě. Současný lídr biatlonu je proti
Zdroj: TASR/AP

„Samozřejmě že jsou to Rusové a Bělorusové, ale jsou to také sportovci,“ nechal se slyšet Fourcade.

Bývalý biatlonista, pětinásobný mistr světa a aktuálně člen Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Martin Fourcade nesouhlasí s tím, aby se sportovcům z Ruska a Běloruska zakázala účast na olympijských hrách. Francouz své stanovisko zveřejnil v rozhovoru pro norskou televizi NRK. Na Fourcada reagoval například současný lídr Světového poháru Johannes Thingnes Bö z Norska, který je opačného názoru.

Nechci být obviněn z podpory Ruska, zdůraznil Fourcade

MOV se během minulého měsíce vyjádřil, že chce najít způsob, jak ruským a běloruským sportovcům umožnit účast na olympiádě pod neutrální vlajkou. Odmítá to nejen Ruskem okupovaná Ukrajina, ale i řada dalších zemí. Na stranu ruských a běloruských sportovců se nyní postavil Fourcade, který po ukončení aktivní kariéry zasedl do komise sportovců MOV a předsedá také komisi sportovců při organizačním výboru OH 2024 v Paříži.

„Jako zástupce sportovců a jako sportovec si myslím, že bychom měli zvážit, zda ruským a běloruským sportovcům neumožnit návrat do soutěží. Do MOV mě zvolili, abych hájil sportovce. A já mám trochu pocit, že ty sportovce nehájím. Samozřejmě že jsou to Rusové a Bělorusové, ale jsou to také sportovci,“řekl Fourcade pro NRK během právě probíhajícího světového šampionátu v Oberhofu.

Anketa:
Měli by se ruští a běloruští sportovci účastnit olympiády?
Určitě ano, sport a politika by se neměly míchat.
Rozhodně ne.
Určitě ano, sport a politika by se neměly míchat.
47 %
Rozhodně ne.
53 %

Fourcade ovšem zdůraznil, že plně podporuje ukrajinský lid. „Tato válka je strašná, žádná část mého já nerozumí ruské vládě a jejím činům,“ uvedl a připomněl, že během své kariéry byl jeden z mála, kdo aktivně veřejně vystupoval proti ruským dopingovým skandálům. „Občas jsem z toho měl strach, protože člověk nikdy nevěděl, co se stane. Ale nedám nikomu příležitost, aby mě obvinil z proruské orientace,“ zdůraznil. Podle něj by ale sportovcům nemělo být odepřeno soutěžit kvůli svým pasům nebo kvůli krokům, které podniká ruský prezident Vladimir Putin.

Norská hvězda má jiný názor

Jiného názoru je aktuální lídr Světového poháru Johannes Thingnes Bö. Ten s účastí ruských a běloruských sportovců na olympiádě nesouhlasí. Sport je podle něj příliš silným prostředkem. „Z dlouhodobého hlediska je to pro ruské sportovce asi velmi nepříjemné, ale možná by se jejich naštvání mohlo stát prostředkem, který pomůže ukončit válku,“řekl Bö NRK. I když uznal, že jde o složité téma a že Fourcade udělal spoustu správných věcí, v tomto je podle Nora trochu mimo. 

„Chápu diskusi o tom, že sport a politika se nemají míchat. Je to ale těžké, když Rusové tak úzce propojují sport a armádu,“ přidal se další z Norů Vetle Sjåstad Christiansen. Z Fourcadova názoru nebyl nadšen ani Ukrajinec Dmytro Pidručnyj, který se loni místo biatlonových závodů účastnil bojů ve své domovině. 

Domů
Sdílet
Diskuse