Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR Kristýna Dobiášová
10. února 2023 18:51
Čas čtení 1:27

Zelenskyj: Účast ruských sportovců na olympiádě by byla manifestací násilí. Za nepřijatelnou považuje jejich účast i Lipavský

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Zelenskyj: Účast ruských sportovců na olympiádě by byla manifestací násilí. Za nepřijatelnou považuje jejich účast i Lipavský
Zdroj: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pátek označil možnou účast ruských sportovců na olympijských hrách 2024 v Paříži za „manifestaci násilí“. Informuje o tom TASR na základě zprávy agentury AFP.

Zelenskyj vyzval k bojkotu olympiády v případě účasti ruských a běloruských sportovců. „Už jen samotná přítomnost představitelů teroristického státu je projevem násilí a bezpráví,“ prohlásil ukrajinský prezident na videokonferenci ministrů sportu více zemí organizované Velkou Británií.

9. února 2023 11:07 Čas čtení 0:54 VIDEO: Ukrajinský prezident Zelenskyj v dojemném okamžiku objal reportérku VIDEO: Ukrajinský prezident Zelenskyj v dojemném okamžiku objal reportérku

„Nelze to zakrýt nějakou předstíranou neutralitou nebo bílou vlajkou,“ dodal Zelenskyj. Mezinárodní olympijský výbor (MOV) se během minulého měsíce vyjádřil, že chce najít způsob, jak ruským a běloruským sportovcům umožnit účast na olympiádě pod neutrální vlajkou. Ukrajina to odmítá a je připravena se v takovém případě z her stáhnout.


„Pokud by zabíjení a raketové útoky byly olympijskými sporty, pak víte, který národní tým by obsadil první místo,“ dodal Zelenskyj. Vypíchnul také fakt, že proti válce na Ukrajině nevystoupilo mnoho ruských sportovců. „Rusko je nyní zemí, která špiní krví všechno, dokonce i bílou vlajku,“ podotkl Zelenskyj s tím, že během ruské invaze zahynulo nejméně 228 ukrajinských sportovců a trenérů.

9. února 2023 11:11 Čas čtení 0:42 Program biatlonu: Podívej se, kdy bude v německém Oberhofu závodit Davidová Program biatlonu: Podívej se, kdy bude v německém Oberhofu závodit Davidová

Předseda MOV Thomas Bach ve čtvrtek znovu vyzval Ukrajinu, aby kvůli účasti Rusů a Bělorusů přestala hrozit bojkotem OH.

Účast ruských sportovců na olympiádě odmítá i Česko

Případnou účast ruských a běloruských sportovců odmítá také české ministerstvo zahraničních věcí. „Ruská agrese má za následek 231 mrtvých ukrajinských sportovců a trenérů. Současně víme, že 70 procent ruských sportovců jsou vojáci. Považuji za nepřijatelné, aby se takoví lidé za současné situace účastnili olympijských her, když jim fair play evidentně nic neříká,“ uvedl ministr Lipavský v tiskové zprávě.


O postoji k účasti těchto sportovců na pařížské olympiádě jednal Lipavský v pátek s předsedou Českého olympijského výboru Jiřím Kejvalem a Ondřejem Šebkem, předsedou Národní sportovní agentury. Shodli se, že by ale hry nebojkotovali. 
 

„Rozhodně si nemyslím, že bychom se měli vydat cestou nějakých bojkotů,“ okomentoval ministr Jan Lipavský pro zpravodajku TASR. Podle něj je hlavním cílem zabránit tomu, aby olympiáda sloužila ruské propagandě. „Máme sportovce, kteří zasvětili celou sportovní kariéru, aby se dostali na olympijské hry.“

Účastníci schůzky by měli i nadále tuto záležitost v následujících týdnech a měsících intenzivně koordinovat.

Domů
Sdílet
Diskuse