Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
13. února 2023 19:39
Čas čtení 1:45

„Máš naši podporu, Jakube.“ Na fotbalistův coming out reagují kluby i světová média

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
„Máš naši podporu, Jakube.“ Na fotbalistův coming out reagují kluby i světová média
Zdroj: Getty Images/Photo by James Williamson - AMA

První coming out v historii českého fotbalu reflektují média po celém světě.

Hráč Sparty Jakub Jankto se v pondělí jako první český fotbalista v historii přihlásil k homosexuální orientaci. To, že jde o významný krok, potvrzují reakce, které sportovcův coming out vyvolal. Podporu mu vyjádřila Sparta, Česká fotbalová reprezentace i kluby po celém světě. Zprávu převzala řada významných světových médií. 

Historický milník pro fotbal, píší média

Jakub Jankto zveřejnil informaci o své sexuální orientaci formou videa, které sdílel na sociálních sítích. A dostává se mu ohromné podpory. Na Twitteru se za něj postavila například Liga mistrů UEFA, Premiere League a také řada konkrétních klubů, například Juventus, Bayer 04 Leverkusen, Atlético de Madrid, Arsenal nebo AFC Ajax.

„Pro nás se nic nemění... Žij svůj život, Jakube,“reagovala na hráčův coming out Česká fotbalová reprezentace. S podporou neotálel ani klub, za který Jankto v současnosti hraje: „Jakub Jankto před časem otevřeně promluvil o své sexuální orientaci s vedením klubu, trenérem i spoluhráči. Vše ostatní se týká jeho osobního života. Žádné další komentáře. Žádné další otázky. Máš naši podporu,“uvedl klub AC Sparta Praha.

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

Fotbalistu podporují i konkrétní lidé z fotbalového světa. Na Instagramu přidali podpůrný komentář například Alex Meret (SSC Neapol), Lukáš Haraslín (AC Sparta Praha), Marten de Roon (Atalanta BC), přidala se také Bára Votíková (Paris Saint-Germain FC) nebo Andrea Stašková (Atlético Madrid).

Jankta veřejně podpořila i bývalá partnerka, se kterou má tříletého syna. „Je to jen a jen Kubův příběh, jeho zpověď. Jsem pyšná, že dokázal sebrat sílu a jít s tím veřejně ven. Je prvním z fotbalistů, kdo to oznámil. Přiznali se k tomu snad jen ti, kdo ukončili kariéru. Všichni ostatní to tají. Bojí se, že je lidé budou pranýřovat. (...) Teď je důležité, aby byl v pohodě a šťastný. Určitě se mu uleví a už ho nic nebude sžírat zevnitř,“ řekla serveru iDNES.cz Markéta Ottomanská.

Ne všude se ale českému fotbalistovi dostává podpory. Například pod twitterovým příspěvkem mezinárodního fotbalového webu Goal se začaly objevovat komentáře s homofobními příspěvky. 

10. února 2023 11:30 Čas čtení 5:35 Coming out ve fotbale nemá být senzace, ale účinný boj proti homofobii Coming out ve fotbale nemá být senzace, ale účinný boj proti homofobii

Historického milníku českého fotbalu si všimla i mnohá zahraniční média. Zpráva se objevila například na webu britské BBC, o coming outu a následných reakcích na něj napsal také britský The Guardian. 

Jako o historickém milníku pro mužský fotbal píše o Janktově coming outu Sky Sports. „Jakub využil sílu sociálních sítí, aby své poselství předal dál. Už to má obrovský dopad,“citoval sportovní web zakladatele Sports Media LGBT+ Jona Holmese. Jankto podle něj posunul mužský fotbal a vnímání sexuality hráčů do nové fáze. 

O Janktovi píší nejen anglofonní média. Zpráva obletěla například i nejvýznamnější francouzská média včetně deníků Le Figaro nebo L'Équipe. Přidala se třeba i německá média v čele se stanicí ZDF nebo Deutsche Welle

Domů
Sdílet
Diskuse