Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Ilona Hobzová
13. února 2023 14:34
Čas čtení 1:09

První coming out v českém fotbale. Chci žít svobodně, beze strachu a předsudků, uvedl hráč

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
První coming out v českém fotbale. Chci žít svobodně, beze strachu a předsudků, uvedl hráč
Zdroj: Photo by James Williamson - AMA/Getty Images

Jakub Jankto udělal velký krok směrem k veřejnosti.

Fotbalista Sparty Jakub Jankto se v pondělí otevřeně přihlásil k homosexuální orientaci. Coming out se rozhodl udělat prostřednictvím videa na sociálních sítích. Jde o prvního českého fotbalistu, který se k tomuto kroku odhodlal.

Jsem homosexuál, už se nechci skrývat

„Jako všichni ostatní mám svoje silné stránky, mám svoje slabiny, mám rodinu, mám přátele. Mám práci, kterou dělám tak nejlépe, jak to jen umím. Už mnoho let, se vší vážností, profesionálně a s vášní,“ říká Jankto ve videu. Dále dodává, že chce žít svůj život svobodně, beze strachu, bez předsudků a bez násilí, ale s láskou. „Jsem homosexuál. A už se nechci déle skrývat,“ uvedl sedmadvacetiletý fotbalový reprezentant.

Video namluvil v angličtině a v komentářích se okamžitě začala objevovat podpůrná slova od českých i světových fanoušků. Podpora se mu dostává i na Twitteru. „Hrdina, který má mou stoprocentní podporu. Právě on totiž vyšlapává cestu stovkám a tisícům dalších, kteří žijí nebo budou žít s obavou z reakce na něco, co je absolutně přirozené,“napsal bývalý novinář Filip Horký.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Jakub Jankto (@jakubjanktojr)

O tom, že se první český fotbalista chystá udělat coming out, se mluvilo už několik týdnů. Téma otevřel novinář Luděk Mádl, který ale neuvedl konkrétní jméno. Na Twitteru se okamžitě začalo spekulovat, o koho jde. Mádl následně uznal, že tweet byl chybou. Víc si o tom můžeš přečíst v našem komentáři.

3. května 2024 6:55 Čas čtení 1:15 PŘEHLED: Sleva v Tescu, na telefon, léky nebo elektroniku. Kde všude uplatníš studentskou slevu? PŘEHLED: Sleva v Tescu, na telefon, léky nebo elektroniku. Kde všude uplatníš studentskou slevu?

Jakub Jankto fotbalově vyrůstal ve Slavii, v A-týmu ale příležitost nedostal. V osmnácti letech zamířil do italského Udine. Jeho další kroky vedly do janovské Sampdorie. V jejím dresu hrál v letech 2019–2021. Poté rok působil ve španělském Getafe, odkud v létě 2022 zamířil na hostování s opcí do Sparty. Jankto rovněž patří mezi české reprezentanty a na EURO 2020 odehrál všechny zápasy.

Domů
Sdílet
Diskuse