Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Tento článek je sponzorovoaný obsah společnosti Birell.
6. března 2023 14:00
Čas čtení 2:44
Sponzorovaný obsah

Strach ze shamingu nás nutí vymýšlet si bizarní výmluvy. Sepsali jsme ty nejpodivnější

Strach ze shamingu nás nutí vymýšlet si bizarní výmluvy. Sepsali jsme ty nejpodivnější
Zdroj: Unsplash/Oleg Ivanov
ZAJÍMAVOSTI SEX SEXUALITA
Uložit Uložené

Také popustíš uzdu fantazii, když se ti zrovna nechce do sexu nebo na párty s kámoši?

„Dneska ne, zlato, cítím se fakt unaveně“ nebo „Kámo, dneska fakt nepiju, jsem autem a musím zejtra do práce“. Kdo z nás někdy nepoužil podobnou výmluvu, když se mu nechtělo na párty nebo do postelových hrátek?

Abychom se vyhnuli nepříjemným poznámkám, jsme schopni vymyslet si příběhy, za které by se nemusel stydět ani J. R. R. Tolkien. Typickým příkladem je sex nebo pití alkoholu. Přitom nemít na něco chuť, ať už je to sex, nebo alkohol, je úplně normální. A především tvoje volba.

Myšlenku, že bychom se neměli nechat strhnout shamingem a dělat prostě jen to, co chceme, podporují také influenceři jako MenT nebo Anna Kadeřávková. Ve spojení se značkou Birell předávají mladým zprávu, že je v pořádku pít nealko, když ti prostě chutná. Pomocí videí ukazují, jak jsou výmluvy, které v těchto situacích používáme, ve skutečnosti bizarní. Čím sofistikovanější se ti totiž může tvůj příběh zdát, tím hloupěji často působí. Přesvědčit se o tom můžeš ve videu, které k tématu vytvořil youtuber Martin Hložek.

dej si birell

Mýmu křečkovi se rozbilo kolečko a on to bez něj nevydrží, takže musím do servisu.

 

Tak jak je to s tou bolestí hlavy?

Podobně vynalézaví jsou lidé i tehdy, když se vymlouvají, že se jim nechce do sexu. Žebříčku sice stále kraluje migréna nebo příliš alkoholu, na který se nestihli vymluvit předtím, nicméně jak jsme zjistili, minimálně naši followeři umí být ještě kreativnější. Jejich odpovědi najdeš v článku a nutno přiznat, že některé z nich jsou přinejmenším zvláštní. Například nad tím, jakou souvislost má sex se střechou v letním kině, bloumáme dodnes.

Jdu pomoct kámošovi natírat střechu v letním kině.

postel, ráno, spánek
Zdroj: Pexels/Pixabay/volně k použití

Špatná výmluva bude po zásluze potrestána

Takové vymlouvání se také může dost rychle obrátit proti tobě. V roce 2014 třeba na sociální síti Reddit trendovala excelová tabulka, do které zklamaný muž celý měsíc zapisoval manželčiny výmluvy, kterými odmítala sex. Sice ji původně poslal manželce soukromým e-mailem, ale tu seznam tak naštval, že ho zveřejnila. Je diskutabilní, koho tím více potrestala, ale když chtěla své rozhodnutí vzít zpět, kopie seznamu už kolovala internetem. Celá situace tak byla nakonec ponižující pro oba.

Jdi zalejt jinou kytku. 

checklist
Zdroj: Pexels/Pixabay

Fotbal vs. sex: 1:0

Obecně ve společnosti stále zůstává předsudek, že výmluvy na sex jsou výhradně záležitostí žen. To ale vyvrátila studie společnosti Durex. V rámci své kampaně „DontFAKEit“ nabádala lidi ke stimulaci místo simulace a zjišťovala, jestli si muži vyberou raději sex, nebo sledování fotbalového zápasu. Fakt, že celých 40 % z nich upřednostnilo fotbal, se může všem, kdo nefandí sportu, zdát jako smutný příběh. Co je důležitější, většina z nich by to řekla na rovinu.

Větší vroubek už má zbytek respondentů, kteří by použili jednu z následujících výmluv:

  • Bolí mě záda.
  • Jsem unavený.
  • Bolí mě hlava.
  • Měl jsem toho moc v práci.
  • Mám ještě práci.
  • Jsem opilý.
  • Můžeme to odložit na později?
  • Necítím se dobře.
  • Ráno brzy vstávám. 

Nechci, aby bylo něco slyšet. Vedle je máma. 

sledování televize, pár, vztah
Zdroj: Pexels/Ivan Samkov

Výmluva, nebo důvod

Hranice mezi výmluvou a opravdovým důvodem může být velmi tenká, proto je důležité o sexu otevřeně komunikovat. Britská odbornice na vztahy a sexualitu, Tracey Cox, dala dohromady seznam 5 nejčastějších důvodů, proč lidé nemají sex. Patří k nim velké pracovní vytížení, únava, nevolnost, pocit, že se jeden z páru necítí dost sexy nebo ho to zkrátka nebaví. S naprostou většinou z nich se tedy dokážeme ztotožnit. Naopak třeba nedostatek času sexuoložka považuje za pouhou vytáčku. Říká, že když mají lidé čas trávit 4 a více hodin denně na sociálních sítích, mají i pár minut na svého partnera.

Úplně to nefeeluju. 

sex
Zdroj: Unsplash/volně k užití

Odmítnout druhého člověka není jednoduché. A když jde o sex, je to snad ještě těžší. Dostáváme se tak na tenký led, kdy nechceme ublížit tomu druhému, ale zároveň se snažíme nepotlačit své pocity. I to je jedním z důvodů, proč jsou vytáčky kolem sexu každodenní realitou mnoha párů po celém světě. Nejlepším řešením je však vždycky upřímnost, tak udělej za výmluvami tlustou čáru.

Nemusíš se omlouvat za to, že se ti do něčeho nechce, ať už je to sex, nebo divoká párty. Naučme se upřímně říkat, že chceme dokoukat film a dát si k tomu Birell. Protože tak to prostě chceme, tak to prostě máme rádi.

Domů
Sdílet
Diskuse