Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Ilona Hobzová
20. února 2023 19:57
Čas čtení 1:32

Jarmila Kratochvílová přišla po 41 letech o běžecký rekord. Co řekla o své přemožitelce?

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Jarmila Kratochvílová přišla po 41 letech o běžecký rekord. Co řekla o své přemožitelce?
Zdroj: Profimedia

Novou vládkyní světových tabulek je Nizozemka Femke Bol.

Světové běžecké tabulky mají ve svých řadách novou držitelku světového rekordu. O víkendu se jí stala Nizozemka Femke Bol, která dráhu čtyři sta metrů v hale dokázala zaběhnout v čase 49,26 sekundy. Překonala tak Češku Jarmilu Kratochvílovou, která této trati vládla více než čtyřicet let. To, že ji Bol překonala, ale Kratochvílovou nemrzí. 

Je to dobrý týpek, přeji jí to, řekla o své přemožitelce Kratochvílová

„Nějaký čas ji sleduji, je velmi talentovaná, ale na tenhle rekord jsem skoro zapomněla. Až mi jedna svěřenkyně o víkendu volala a připomněla mi ho. Pořád mám víc v hlavě ten svůj hlavní rekord na 800 m,“řekla pro server Seznam Zprávy Kratochvílová o Femke Bol.

„Nežárlím vůbec. Čas od času se narodí výjimečný člověk a ona výjimečná je. Ale nezapomeňme, že to všechno není jen o talentu a o tréninku, ale také třeba o zdraví, aby vydrželo. A ten můj velký rekord… mohl by vydržet aspoň do 26. července, kdy bude mít 40 let. Pak ať ho už někdo překoná,“ přeje si Kratochvílová. Královnou osmistovkové trati se Češka stala v Mnichově. 

24. dubna 2024 11:00 Čas čtení 2:42 Tohle je 5 tipů, jak se namotivovat k běhání. Udělej to a vyběhneš ještě dnes Tohle je 5 tipů, jak se namotivovat k běhání. Udělej to a vyběhneš ještě dnes

„Bol už někdy před týdnem běžela čtvrtku pod 50 vteřin, to naznačovalo, že by můj rekord mohla překonat. Je takový dobrý týpek. Jsem zvědavá, co předvede v létě a zda bude preferovat víc hladkou čtvrtku, nebo překážky. Nějaký světový rekord asi bude chtít zkusit. Jen si myslím, že k rekordu na hladké trati Němky Marity Kochové (47,60 sekundy z roku 1985, pozn. red.) to bude mít ještě daleko,“ dodala nejlepší česká běžkyně všech dob. 

Halové výkony totiž podle Kratochvílové nemusí stoprocentně ukazovat, že si atlet*ka přenese formu i na venkovní dráhy. „Je to spíš taková indikace, že by to mohlo být dobré. Já sama v halách nikdy moc netrénovala. Bylo to jen takové zpestření. Stejně jako jsem v zimě nejezdila na Kanárské ostrovy nebo do Jižní Afriky. Podmínky jsou dnes naprosto jiné,“ doplnila pro server. 

S atletikou začínala Jarmila Kratochvílová v Čáslavi, později přešla za lepšími podmínkami do Prahy. Je mimo jiné držitelkou dvou titulů mistryně světa a stříbra z olympijských her. Řadu medailí vybojovala i na evropských šampionátech. Po skončení závodní kariéry začala trénovat.

Fenke Bol na první zlaté medaile teprve čeká. Jejím maximem je stříbrná medaile ze světového šampionátu v Eugene 2022, na olympiádě v Tokiu vybojovala bronz. Kromě toho je dvojnásobnou vítězkou Diamantové ligy a trojnásobnou mistryní Evropy. 

Domů
Sdílet
Diskuse