Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kuni Nguyenová
21. února 2023 v 14:29
Čas čtení 1:12

Putin pozastavil jadernou dohodu s USA. „Porazit Rusko na bojišti nelze,“ vzkázal v projevu

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Putin pozastavil jadernou dohodu s USA. „Porazit Rusko na bojišti nelze,“ vzkázal v projevu
Zdroj: TASR/AP Sergei Bobylev

Dohoda Nový START trvala 13 let a omezovala počet jaderných hlavic. Podle Putina však byla uzavřena za jiných okolností, než je tomu teď.

Ruský prezident Vladimir Putin v rámci úterního projevu oznámil, že Rusko pozastavuje svoji účast v dohodě Nový START. Pakt, který podepsali v roce 2010 v Praze tehdejší prezidenti USA a Ruska Barack Obama a Dmitrij Medveděv, dosud omezoval počet jaderných hlavic a jejich nosičů. Podle Putina je zřejmé, že jaderná dohoda s USA byla uzavřena za zcela jiných podmínek.

„Jsem dnes nucen oznámit, že Rusko pozastavuje svoji účast v dohodě Nový START. Opakuji, neodstupuje od smlouvy, nýbrž pozastavuje účast,“ citovala Putina agentura ČTK. Dodal, že Rusko svoji účast obnoví, až se mu dostane vysvětlení, jakým způsobem bude dohoda brát v potaz „celkový úderný arzenál Severoatlantické aliance“. Konkrétně jmenoval také Francii a Velkou Británii. 

Putin dále obvinil Západ z rozpoutání nynějšího konfliktu na Ukrajině. Rusko se podle něj naopak snažilo situaci na Ukrajině vyřešit mírovými prostředky a válku zastavit. Do té doby přitom nepoužíval termín „válka“, ale „speciální vojenská operace“.

Ruský prezident také zdůraznil, že Západ, který se podle něj snaží Rusko systematicky zničit, nemůže uspět. „Musí pochopit, že porazit Rusko na bojišti nelze,“ prohlásil Putin. Podle jeho slov se Rusku zatím daří odolávat i ekonomickým sankcím uvaleným Západem. „Vstoupili jsme do nového cyklu hospodářského růstu,“ uvedl.

Absurdní, vzkazuje Západ

Poradce Bílého domu pro národní bezpečnost USA Jake Sullivan označil Putinova slova za absurdní. „Nikdo neútočí na Rusko. V představě, že Rusko bylo pod nějakou formou vojenské hrozby ze strany Ukrajiny nebo kohokoli jiného, je určitý druh absurdity,“ okomentoval Sullivan projev ruského prezidenta.

24. května 2024 v 8:00 Čas čtení 4:36 Už dávno to není magické místo. Rusové na Bali ve velkém skupují nemovitosti a celé pláže, založili si tu Novou Moskvu Už dávno to není magické místo. Rusové na Bali ve velkém skupují nemovitosti a celé pláže, založili si tu Novou Moskvu

Putin pronášel projev k ruskému federálnímu shromáždění krátce před prvním výročím invaze na Ukrajinu. Při této příležitosti se americký prezident Joe Biden v pondělí setkal s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Krátce nato jednal s lídry zemí tzv. bukurešťské devítky (B9), včetně Česka se zastoupením premiéra Petra Fialy. Cílem je diskuze o společných snahách podporovat Ukrajinu a posílit odstrašení ze strany NATO.

Domů
Sdílet
Diskuse