Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Adéla Ježková
22. února 2023 8:33
Čas čtení 0:41

Neděláte dost. Rakouské děti žalují vládu kvůli nedostatečným opatřením vůči klimatické změně

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Neděláte dost. Rakouské děti žalují vládu kvůli nedostatečným opatřením vůči klimatické změně
Zdroj: Unsplash/Callum Shaw/volně k užití

Skupina dětí z Rakouska žaluje vládu kvůli tomu, že dostatečně neřeší klimatickou změnu.

Skupina dvanácti dětí ve věku od 5 do 16 let podle BBC míní, že by vláda měla přijmout přísnější opatření v oblasti změny klimatu, aby ochránila jejich práva. Právnička skupiny Michaela Krömer uvedla, že rakouský zákon o klimatu z roku 2011 dostatečně nechrání její mladé klienty před „život ohrožujícími“ důsledky globálního oteplování.

„Požadujeme mezigenerační spravedlnost!“

Dodala, že případ podporuje hnutí Fridays For Future, které spoluzaložila klimatická aktivistka Greta Thunberg. „Práva dětí jsou v Rakousku zvláště chráněna. Jsou zakotvena v ústavě. Tato práva vycházejí z Úmluvy OSN o právech dítěte a mají zaručit, že žádný jiný zákon neohrozí naši budoucnost. Současný zákon o ochraně klimatu však byl zaveden, aniž by tato práva zohledňoval,“ uvádí skupina na webu Fridays For Future Austria. 

Fridays For Future
Zdroj: Fridays For Future Austria

Zákon totiž dle nich nevede k potřebnému snížení emisí skleníkových plynů, a ohrožuje tak jejich budoucnost. „Bojujeme proti protiústavním pasážím zákona o ochraně klimatu u Ústavního soudu. Požadujeme mezigenerační spravedlnost!“ vyzývá mládež.

Případ není jediným svého druhu. O svá práva na budoucnost se v minulosti hlásily také děti v Německu, Nizozemsku, Kolumbii nebo Portugalsku.

Domů
Sdílet
Diskuse