Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. února 2023 19:58
Čas čtení 1:08
Ilona Hobzová

Nejezte potraviny s mákem, vyzvalo americké ministerstvo vojáky. Důvod je jasný

Nejezte potraviny s mákem, vyzvalo americké ministerstvo vojáky. Důvod je jasný
Zdroj: Wiki Commons/Shisma/volně k užití
ZAJÍMAVOSTI SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA) ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Konzumace makových výrobků by mohla způsobit pozitivní výsledek drogových testů.

Americké ministerstvo v únoru varovalo příslušníky armády, aby se vyhnuli bagelům, muffinům, pečivu a dalším potravinám, které obsahují mák. Důvodem je fakt, že potraviny s obsahem máku mohou významně ovlivnit testy na drogy.

Doporučeno
Žáci v New Yorku dostali během prvního dne černošského měsíce oběd s rasistickým kontextem Žáci v New Yorku dostali během prvního dne černošského měsíce oběd s rasistickým kontextem 8. února 2023 14:01

Problémem je kontaminace makových semínek

Před pečivem, které obsahuje mák, varovalo ministerstvo příslušníky armády ve svém oběžníku ze 17. února. „Konzumace makových výrobků by mohla způsobit pozitivní výsledek analýzy moči na kodein a narušit schopnost ministerstva identifikovat užívání nelegálních drog,“ stojí v něm.

Rostliny máku totiž produkují opium. Samotná maková semínka jej sice neobsahují, ale kontaminovat se mohou v důsledku interakce s částí rostliny obsahující opiový latex – mléčně bílou tekutinu, která se z makovice uvolňuje po jejím rozříznutí. Při sklizni makových semen může dojít k jejich křížové kontaminaci. Maková semínka se kvůli tomu myjí, aby se této kontaminaci zabránilo.

Ačkoli není jasné, kolik makových semínek je třeba sníst, aby se test na drogy ukázal jako falešně pozitivní, některé studie naznačují, že nejde o počet makových semínek, ale o úroveň koncentrace.

Opium

Surová směs se získává vysoušením šťávy, která pomalu vytéká po naříznutí zrajících makovic rostliny máku a na vzduchu tuhne. Šťáva obsahuje velké množství důležitých alkaloidů, jako jsou morfin, kodein nebo papaverin. Pěstování a doprava rostliny máku, stejně jako výroba drogy z její šťávy, jsou kontrolovány mezinárodními zákony i vnitřními zákony mnoha zemí. Značné množství opia se stále užívá v některých oblastech Asie.

Nedávné údaje ukázaly, že u některých odrůd máku může být kontaminace vyšší. Ministerstvo obrany proto doporučilo, aby se příslušníci armády potravinám s mákem dočasně vyhýbali. 

Doporučeno
Předávkování fentanylem zabije v USA 195 lidí denně, smrtelné mohou být i dva miligramy Předávkování fentanylem zabije v USA 195 lidí denně, smrtelné mohou být i dva miligramy 12. listopadu 2022 11:00
Domů
Sdílet
Diskuse