Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Veronika Dlesková
23. února 2023 18:33
Čas čtení 0:42

Turecké televize dostávají pokuty za kritiku vlády a prezidenta v době zemětřesení

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Turecké televize dostávají pokuty za kritiku vlády a prezidenta v době zemětřesení
Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Tři televizní stanice dostaly pokutu za kritiku vlády během pokrývání následků zemětřesení, které si na území Turecka vyžádalo přes 43 tisíc obětí. Některé dostaly i zákaz vysílání.

Televizní stanice Halk TV, Tele 1 a FOX TV byly pokutovány za kritiku vlády a způsob, jakým reportovaly o ničivém zemětřesení. Informují o tom deníky The Guardian a Balkan Insight.

Tele 1 kritizovala stavební amnestie. Ty dovolily, zejména před volbami, pokračovat po zaplacení pokuty ve stavbě domů, ač nesplňovaly stavební normy. Televize je označila za jeden z důvodů zřícení tolika domů. Halk TV a Fox TV zase kritizovaly vládu za pomalou pomoc. 

18. února 2023 10:08 Čas čtení 1:31 Čeští záchranáři dorazili z Turecka domů. Na letišti je čekalo dojemné přivítání Čeští záchranáři dorazili z Turecka domů. Na letišti je čekalo dojemné přivítání
Žena identifikuje těla obětí zemětřesení ve městě Azmarin v provincii Idlib na severu Sýrie. Snímek byl pořízen v pondělí 6. února 2023.Zemětřesení o síle 7,8 stupně Richterovy škály zasáhlo Turecko a Sýrii v noci z neděle 5. února 2023 na pondělí 6. února 2023. Zemětřesení o síle 7,8 stupně Richterovy škály zasáhlo Turecko a Sýrii v noci z neděle 5. února 2023 na pondělí 6. února 2023. turecko zemětřesení
Zobrazit galerii
(5)

Halk TV a Tele 1 si navíc vysloužily i pětidenní zákaz vysílání. Všechny tři penalizované stanice jsou známy svou kritikou Erdoganovy vlády a Halk TV je silně provázána s Republikánskou lidovou stranou (CHP), která momentálně tvoří majoritu v opozici. 

Podle organizace pro lidská práva Reportéři bez hranic se Turecko v roce 2022 umístilo v žebříčku, který zkoumá svobodu tisku v jednotlivých zemích, na 149. místě ze 180.

14. února 2023 15:24 Čas čtení 0:46 Pod troskami byli 198 hodin. Záchranáři v Turecku vyprostili ze sutin dva mladé bratry Pod troskami byli 198 hodin. Záchranáři v Turecku vyprostili ze sutin dva mladé bratry

V souvislosti se zemětřesením a jeho následky podalo několik desítek tureckých právníků trestní oznámení na prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, několik ministrů, guvernérů či starostů a také na mobilní operátory, informovala Česká televize. Právníci je viní ze zabití, nedbalosti či omezení komunikace.

Domů
Sdílet
Diskuse