Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková TASR
24. února 2023 8:48
Čas čtení 1:05

Weinstein byl podruhé odsouzen za znásilnění, tentokrát na 16 let

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Weinstein byl podruhé odsouzen za znásilnění, tentokrát na 16 let
Zdroj: TASR/AP

Bývalý americký filmový producent Harvey Weinstein byl ve čtvrtek v Los Angeles odsouzen k 16 letům vězení za znásilnění a sexuální napadení nejmenované herečky v roce 2013. Je to už druhý proces, ve kterém čelil trestu za zneužívání žen.

Weinsteinovi byl v tomto procesu udělen 16letý trest za znásilnění a sexuální napadení nejmenované herečky, k němuž došlo v hotelovém pokoji v Beverly Hills v roce 2013. Čelil v něm i obvinění dalších tří žen, soud ale nebyl schopen jeho vinu v dalších případech prokázat. Informují o tom světová média a ČT24.

Sedmdesátiletý Weinstein trvá na své nevině a tvrdí, že dotyčnou ženu ani neznal. Ta naopak u soudu vylíčila, jak ji zkušenost s bývalým producentem traumatizovala. „Před tou nocí jsem byla velmi šťastná a sebevědomá žena... Do budoucnosti jsem se dívala s nadšením. Všechno se změnilo, když mě obžalovaný brutálně napadl. Žádný trest není dost dlouhý na odčinění škody,“ řekla.

15. února 2023 6:00 Čas čtení 3:24 Dominik Feri řekl jméno poškozené záměrně, chce tím zastrašit ostatní, říká právnička. Jemu i médiím hrozí pokuta Dominik Feri řekl jméno poškozené záměrně, chce tím zastrašit ostatní, říká právnička. Jemu i médiím hrozí pokuta

„Prosím, neodsuzujte mě na doživotí. Nezasloužím si to,“ cituje Weinsteina BBC. Poškozenou, která byla u soudu označena anonymně jako Jane Doe, také označil za „herečku se schopností zapnout slzy“.

Za znásilnění je odsouzen již podruhé

Weinstein si už odpykává 23letý trest odnětí svobody. V roce 2020 ho soud státu New York odsoudil za sexuální napadení bývalé asistentky a znásilnění herečky Jessicy Mann. Proti rozsudku se odvolal. Podmínečně propuštěn může být v New Yorku nejdříve v roce 2039, po uplynutí prvního trestu si začne odpykávat svůj druhý trest. Na svobodu už se tak zřejmě nepodívá.

23. února 2023 6:00 Čas čtení 4:57 Venku znásilnění, doma bití od manžela. Na Ukrajinky dopadá válka jinak než na Ukrajince, říká feministka Marta Chumalo Venku znásilnění, doma bití od manžela. Na Ukrajinky dopadá válka jinak než na Ukrajince, říká feministka Marta Chumalo

Během posledních let ho ze sexuálního obtěžování či zneužití obvinilo více než osmdesát žen. Bývalý šéf produkčních společností Miramax a The Weinstein Company podle jejich výpovědí po desetiletí zneužíval svého vlivu, aby dostával své oběti do zranitelných pozic.

Jako první na chování Weinsteina upozornil článek v The New York Times, který rozpoutal vlnu obvinění Weinsteina i dalších vlivných mužů v hnutí, pro které se vžil název MeeToo.

Domů
Sdílet
Diskuse