Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová
24. února 2023 16:58
Čas čtení 1:35

Zima se vrací. V těchto krajích platí výstraha před náledím, sněhovými jazyky a silným větrem

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Zima se vrací. V těchto krajích platí výstraha před náledím, sněhovými jazyky a silným větrem
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Podle Českého hydrometeorologického ústavu bude Česko o víkendu bojovat s náledím, sněhovými jazyky, silným větrem a kopou nového sněhu.

Ač by se v průběhu tohoto týdne mohlo zdát, že se s námi zima pomalu loučí, není tomu tak. Během soboty rtutě teploměrů klesnou až na –3 °C a spolu s ochlazením přijde také silný vítr a nový sníh, kvůli kterému bude na vozovkách vznikat náledí i sněhové jazyky. Český hydrometeorologický ústav proto vydal výstrahu, která bude platit od páteční půlnoci až do nedělní noci.

24. února 2023 15:12 Čas čtení 0:57 Více než polovina voličů Babiše nevěří, že Pavel bude hájit jejich zájmy, ukazuje průzkum Více než polovina voličů Babiše nevěří, že Pavel bude hájit jejich zájmy, ukazuje průzkum

Během pátku budou ještě teploty stoupat až na 14 °C, avšak o víkendu se do Česka vrátí zima. Na většině území se očekávají sněhové přeháňky, na horách pak vydatné sněžení a rtutě teploměrů klesnou na 5 °C až –3 °C. Podobně pak bude také v neděli, kdy se teploty dostanou až na –5 °C. ČHMÚ vydal v souvislosti s ochlazením rozsáhlou výstrahu.

V těchto čtyřech krajích platí výstraha před silným větrem

V průběhu celé soboty bude v Olomouckém, Pardubickém, Jihomoravském kraji a v Kraji Vysočina platit výstraha před silným větrem. Ve jmenovaných krajích bude platit nízký stupeň nebezpečí a lidé by se podle meteorologů měli mít na pozoru. Hrozí totiž poškození stromů, budov i komplikace v dopravě. 

Náledí potrápí celé Česko

Vzhledem k razantnímu poklesu teplot pod bod mrazu se bude po celém Česku vytvářet náledí nebo zmrazky. Nízký stupeň nebezpečí v souvislosti s náledím bude platit od sobotního odpoledne až do nedělního rána, a to ve všech krajích Česka.

„Hrozí nebezpečí úrazů v důsledku uklouznutí. Na neošetřených komunikacích hrozí problémy v dopravě a zvýšená nehodovost. Při pohybu venku je třeba chodit velmi opatrně. (...) Řidičům se doporučuje jezdit velmi opatrně,“ komentují meteorologové. 

V těchto 6 krajích se očekává vydatné sněžení

Od páteční půlnoci do nedělní noci bude také v platnosti výstraha před novou vysokou sněhovou pokrývkou a vznikem sněhových jazyků. Tato výstraha bude platit v Karlovarském, Ústeckém, Libereckém, Královéhradeckém, Pardubickém a Olomouckém kraji, přičemž v Libereckém a Královéhradeckém kraji bude dokonce platit vysoký stupeň nebezpečí. 

23. dubna 2024 9:12 Čas čtení 5:39 Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu

„Očekává se sněhová kalamitní situace, velké komplikace v dopravě, energetice a průmyslu, zásobování apod. V případě mokrého sněhu škody na stromech a lesním porostu (možnost polomů) nebo drátech elektrických vedení. Doporučuje se nevyjíždět autem, pokud to není nutné,“ dodává ČHMÚ.

Domů
Sdílet
Diskuse