Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová
24. února 2023 15:12
Čas čtení 0:57

Více než polovina voličů Babiše nevěří, že Pavel bude hájit jejich zájmy, ukazuje průzkum

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Více než polovina voličů Babiše nevěří, že Pavel bude hájit jejich zájmy, ukazuje průzkum
Zdroj: TASR/AP/Petr David Josek

Před nově zvoleným prezidentem Petrem Pavlem stojí nelehký úkol. Sjednotit společnost bude těžší než kdy dřív.

Už tomu bude měsíc, co si Česko zvolilo nového prezidenta. Stal se jím Petr Pavel, který v druhém kole porazil předsedu hnutí ANO a bývalého premiéra Andreje Babiše. Podle průzkumu agentury NMS Market Research více než polovina voličů*voliček Babiše nevěří, že nově zvolený prezident Pavel bude hájit jejich zájmy. Před vítězem voleb tak stojí nelehký úkol – sjednotit společnost.

23. února 2023 16:31 Čas čtení 0:42 Inaugurace Petra Pavla: Veřejnost ji bude moct sledovat na velkoplošných obrazovkách Inaugurace Petra Pavla: Veřejnost ji bude moct sledovat na velkoplošných obrazovkách

„Sedm z deseti voličů Andreje Babiše si myslí, že zvolený prezident Petr Pavel nebude zastupovat jejich zájmy. Pro Pavla tak bude velmi těžké přesvědčit je o opaku,“ komentoval výsledky spoluautor výzkumu Michael Bouška z agentury NMS Market Research.

Made with Flourish

Názory jsou až na posledním místě. Hlavně ať nevyhraje Babiš

Výzkumná agentura zjišťovala také to, podle čeho se voliči*voličky rozhodovali, komu dají svůj hlas. I tyto výsledky pak poukazují na to, jak moc je společnost rozdělená. Na 38 % voličů Petra Pavla pro něj hlasovalo jen proto, aby nezvítězil Andrej Babiš (ANO). Pro jeho vystupování jej volilo 16 % voličů*voliček a 13 % lidí volilo Pavla kvůli čestnosti, důstojnosti a slušnosti. Názory a postoje nově zvoleného prezidenta jsou důležité jen pro 6 % dotazovaných. 

Rozdílná data pak můžeš vidět u voličů*voliček Andreje Babiše (ANO). Na 22 % lidí jej volilo kvůli jeho zkušenostem, 18 % respondentů*respondentek jej vnímá jako volbu proti Pavlovi a 14 % dotazovaným se líbilo, že pomáhá lidem. 

„Podle dostupných dat se tak Babišovi nepovedlo přesvědčit veřejnost, že Pavel rovná se Fialova vláda. Důvod volby Babiše, že nepodporuje vládní koalici, uvedlo jen pět procent respondentů,“ dodal Bouška.

Made with Flourish
Domů
Sdílet
Diskuse