Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
3. března 2023 9:59
Čas čtení 0:39

Sochu mořské víly v Kodani někdo poničil ruskou vlajkou

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Sochu mořské víly v Kodani někdo poničil ruskou vlajkou
Zdroj: TASR/AP

Není to poprvé, co se slavná socha stala cílem vandalismu.

Socha malé mořské víly, která je jedním z nejznámějších symbolů Dánska, se stala v noci na čtvrtek cílem neznámých vandalů. Na kamenný podstavec slavné sochy někdo nakreslil ruskou vlajku. Upozornil na to deník The Guardian. 

2. března 2023 13:56 Čas čtení 1:01 Britská vláda chtěla před třemi lety vyvraždit všechny kočky v zemi. Podobný nápad se uskutečnil i v Československu Britská vláda chtěla před třemi lety vyvraždit všechny kočky v zemi. Podobný nápad se uskutečnil i v Československu

Vandalismus a podpora Moskvy

Případ vyšetřuje kodaňská policie coby vandalismus a aktuálně prohledává okolí sochy, aby přišla alespoň na nějaké stopy. Podle úřadů jde také o projev podpory Rusku ve válce s Ukrajinou. Poničenou sochu si v pátek ráno podle médií fotili turisté, kteří byli z ruské vlajky na kamenném podstavci zmatení.

Malá mořská víla, Dánsko, Kodaň
Zdroj: TASR/AP

Malá mořská víla, inspirovaná postavou ze stejnojmenné pohádky dánského spisovatele Andersena z roku 1837, je 175 kilogramů vážící bronzová socha od sochaře Edvarda Eriksena. Stojí na relativně odlehlém místě v přístavu Langelinie v Kodani. Cílem vandalů se bohužel stala už mnohokrát.

V letech 1964 a 1998 jí někdo ukradl hlavu, v roce 1984 zase přišla o ruku. V roce 2003 ji někdo strhl z balvanu dokonce celou. Naposledy se na ní v roce 2020 objevil nápis „rasistická ryba“.

Domů
Sdílet
Diskuse