Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
TASR
5. března 2023 17:17
Čas čtení 0:37

Žena z Moskvy poslala peníze Ukrajině. Při útěku z Ruska ji zatkli, obvinili z vlastizrady a hrozí jí 20 let vězení

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Žena z Moskvy poslala peníze Ukrajině. Při útěku z Ruska ji zatkli, obvinili z vlastizrady a hrozí jí 20 let vězení
Zdroj: Getty Images

Podle lidskoprávních aktivistů jde o první známý případ tohoto druhu.

Ruská Federální bezpečnostní služba zadržela ženu z Moskvy, která je podezřelá z vlastizrady. Dopustila se jí zasláním finanční pomoci ukrajinské armádě. Moskevský soud nařídil vzít podezřelou na dva měsíce do vyšetřovací vazby. Informuje o tom agentura TASR s odkazem na stanici Rádio Svoboda a její zdroje.


Podle lidskoprávních aktivistů jde o první známý případ, kdy se finanční pomoc Ukrajině stala důvodem k obvinění z vlastizrady a zahájení trestního řízení. Ženě hrozí až 20 let vězení. Její jméno a další podrobnosti nebyly zveřejněny. FSB dodala, že Moskvanka byla zadržena při pokusu odcestovat z Ruska.

Vladimir Putin, 21. září 2022.
Vladimir Putin, 21. září 2022. Zdroj: TASR/AP


Již několik dní po vpádu ruské armády na Ukrajinu varovala ruská generální prokuratura, že poskytování finanční, logistické, poradenské nebo jiné pomoci cizímu státu nebo organizaci zaměřené proti bezpečnosti Ruské federace může být trestné podle článku trestního zákoníku o vlastizradě.


Případy podle článku trestního zákoníku o vlastizradě se zpravidla začínají vyšetřovat poté, co se informace, které jsou předmětem státního tajemství, dostanou do jiné země, uvedla RFE/RL.

Domů
Sdílet
Diskuse