Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. března 2023 v 16:35
Čas čtení 1:47
Ema Stanovská

Tato pomůcka ti zlepší spánek, paměť i pozornost, zjistil nový výzkum

ZDRAVÍ ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Světlo může zhoršit kvalitu našeho spánku. Nová studie naznačuje, že existuje jednoduché řešení.

Nedávná studie zveřejněná v časopise Sleep naznačuje, že lidé, kteří spí s maskou na oči blokující světlo, jsou druhý den bdělejší a mají lepší paměť i pozornost než ti, kteří spí bez ní. Tato jednoduchá plátěná pomůcka nám může pomoci nejen prodloužit dobu spánku, ale také jeho hloubku.

Jak světlo ovlivňuje spánek

Spánek je nezbytný pro zdravé fungování našeho mozku a těla. Nedostatek (kvalitního) spánku může negativně ovlivnit naše zdraví i každodenní fungování. Jedním z faktorů, které narušují jeho kvalitu i délku, je právě okolní světlo.

Doporučeno
Legendární lyžařka sjela nejnebezpečnější sjezdovku světa. Jako první žena po šedesáti letech Legendární lyžařka sjela nejnebezpečnější sjezdovku světa. Jako první žena po šedesáti letech 6. března 2023 v 11:16

Tomuto tématu se věnuje i uznávaný americký neurovědec ze Stanfordovy univerzity Andrew Huberman, který k němu vypracoval i spánkový manuál. V něm tvrdí, že po západu slunce bychom už neměli mít rozsvícené silné žárovky a měli bychom udržovat pokoj v co největším šeru.

Náš cirkadiánní rytmus, a tedy i spánkový režim, se totiž řídí tím, zda je venku světlo nebo tma, vysvětluje portál PsyPost. Ranní sluneční světlo našemu mozku signalizuje, že máme být bdělí, a noční tma naopak to, že je čas jít spát. Sluneční světlo však není jediným zdrojem světla – i světlo pouličních lamp a elektroniky se může dostat k naší sítnici a ovlivnit náš spánek.

Potvrdily to dva experimenty


Dosavadní studie naznačovaly, že masky na oči mohou zlepšit spánek pacientů na jednotkách intenzivní péče. Autorka studie Viviana Greco, doktorandka v Centru pro výzkum mozku na Univerzitě Cardiff, a její spolupracovníci se rozhodli prozkoumat, jaký vliv mohou mít na běžný spánek v domácnosti.

Výzkum zahrnoval dva experimenty. Prvního dvoutýdenního výzkumu se zúčastnilo devět osob ve věku 18 až 35 let. Prvních pět dní spali s maskou na oči a během zbylých dvou dnů absolvovali sérii testů. Další týden se postup zopakoval s tím rozdílem, že účastníci spali bez masky. Výzkumníci zjistili, že po prvním týdnu, kdy účastníci spali s maskou na oči, vykazovali lepší paměť při učení, bdělost i pozornost.

Doporučeno
Uvěznění medvědi v hradních příkopech trpí, míní obránci, kteří zveřejnili smutné video. Podle chovatelů je všechno v pořádku Uvěznění medvědi v hradních příkopech trpí, míní obránci, kteří zveřejnili smutné video. Podle chovatelů je všechno v pořádku 6. března 2023 v 8:30

Druhý experiment zahrnoval 33 účastníků ve věku od 18 do 35 let. Tentokrát účastníci spali dvě noci s maskou na oči (experimentální postup) a dvě noci s maskou s výřezy, takže oblast očí nezakrývala žádná látka (kontrolní postup). Na polštáři měli umístěný digitální měřič světla a na hlavě EEG čelenku, která monitorovala jejich fáze spánku.

Výsledky druhého experimentu byly totožné se zjištěními předchozího výzkumu. Účastníci, kteří spali s maskou, opět podali lepší kognitivní výkon. Podle vědců masky pomohly nejen prodloužit samotný spánek, ale také jeho hloubku. Zajímavé je, že účastníkům se subjektivně zdálo, že spali stejně dlouho a kvalitně, ať už s maskou, nebo bez ní.

„Naše výsledky hovoří o zlepšení reakčního času i výkonu paměti. Spaní s maskou na oči může být proto účinným a levným řešením pro zlepšení kognitivního výkonu, který je potřebný při každodenních aktivitách,“ konstatovala autorka studie Viviana Greco.

Domů
Sdílet
Diskuse