Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. března 2023 v 15:48
Čas čtení 1:22
Ondřej Jarůšek

Šampion OKTAGONu byl zatčen, v Gruzii protestoval proti „ruskému“ zákonu. Organizace finančně pomůže jeho rodině

Šampion OKTAGONu byl zatčen, v Gruzii protestoval proti „ruskému“ zákonu. Organizace finančně pomůže jeho rodině
Zdroj: OKTAGON MMA
SPORT GRUZIE OKTAGON MMA
Uložit Uložené

Šampion OKTAGONu Mate Sanikidze byl zatčen policií poté, co se účastnil protestů proti kontroverznímu zákonu.

Gruzií zmítají protesty proti přijetí kontroverzního zákona o zahraničních agentech. Policie při demonstracích zadržela už desítky lidí, mezi zatčenými byl i MMA zápasník Mate Sanikidze, šampion v pérové váze organizace OKTAGONA MMA. Organizace to oznámila v tiskové zprávě.

Kritizují „ruský“ zákon

Podle nového zákona se neziskové organizace a média financovaná ze zahraničí musí přihlásit jako agenti zahraničního vlivu. Lidé v Gruzii zákon pokládají za krok k autoritářskému režimu a posun k putinovskému režimu v Rusku, kde je podobný zákon uplatňován k potírání nezávislých médií a občanské společnosti. Lidé se bojí, že přijdou o svobodu, a nesouhlas projevují na protestech, kterých se účastní tisíce lidí.

mate sanikidzemate sanikidzemate sanikidzemate sanikidze
Zobrazit galerii
(4)

O zatčení Sanikidzeho jako první na Twitteru informoval novinář Filip Horký. „Raději bojovat v Evropě zadarmo než v Rusku za miliardu,“ citoval bojovníkovo prohlášení. Organizace zprávu o zadržení bojovníka potvrdila a oznámila, že bude jeho rodině v této době maximálně nápomocná.

Doporučeno
Brutální KO za 14 sekund! OKTAGON MMA uspořádal pod širým nebem akci plnou hvězd Brutální KO za 14 sekund! OKTAGON MMA uspořádal pod širým nebem akci plnou hvězd 21. července 2024 v 7:20

„O situaci víme už od rána, první informace o tom, co se děje, jsme měli už kolem páté,“ prohlásil jeden ze spolumajitelů organizace Pavol Neruda. „Jsme v kontaktu s jeho ženou, týmem i managementem a budeme se, s ohledem na naše možnosti, v maximální možné míře snažit pomoci.“

OKTAGON stojí za bojovníkem

Sanikidze se před několika měsíci stal otcem, a jak Neruda dále uvedl, organizace je připravena jeho rodině poskytnout i finanční podporu. 

„Dohodli jsme se, že Mateho ženu Mariam ani malého Nathaniela nenecháme na holičkách a podpoříme je i finančně. Věřím, že brzy budeme mít víc informací, a hned, jak ho propustí, se s Matem spojíme a nabídneme mu pomocnou ruku ve všech oblastech, ve kterých to bude potřebovat. Celý tým OKTAGONu stojí za ním. Je potřeba podporovat lidi, kteří bojují za správnou věc, a být spolu na stejné lodi. Mate Sanikidze reprezentuje hodnoty, které jsou vlastní i nám, a i proto si zaslouží pomoc a podporu od nás i od našich fanoušků,“ sdělil Neruda.

Pavol Neruda.
Pavol Neruda. Zdroj: OKTAGON MMA

Podporu svému rivalovi vyjádřil také jeho další soupeř. Losene Keita, který se má s Matem Sanikidzem utkat již 29. 4. v Bratislavě o pás šampiona pérové váhy. Na svém Instagramu sdílel heslo „Free Sanikidze“.

Domů
Sdílet
Diskuse