Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Eduard Starkbauer
13. března 2023 v 11:53
Čas čtení 0:40

Velká evropská letiště dnes ruší stovky letů. Desetitisíce cestujících mají velký problém

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Velká evropská letiště dnes ruší stovky letů. Desetitisíce cestujících mají velký problém
Zdroj: Flickr/Dushan Hanuska/volně k užití

Stávky zaměstnanců německých letišť si dnes vyžádají zrušení stovek letů v Berlíně, Hamburku, Hannoveru a Brémách. Ke stávce, na kterou doplatí desítky tisíc cestujících, vyzval regionální odborový svaz Verdi.

Stávkující chtějí podle deníků Washington Post a DW poukázat na neúspěšné kolektivní vyjednávání o platech za noční a víkendové směny.

Jen stávka na berlínském letišti si vynutí zrušení 200 odletů a ovlivní 27 000 cestujících. Letiště v Hamburku dokonce varovalo, že od neděle večer nevzlétnou žádná letadla až do pondělích 23:00. Celkem zde zruší 123 odletů, což ovlivní 30 000 cestujících. Méně radikální dosah bude mít stávka na plánované přílety, kterých bylo zrušeno „jen“ 50 ze 121.

Letecká společnost Lufthansa o stávce zákazníky předem informovala a nabídla jim alternativní trasy letů, a pokud to bylo možné, zarezervovala jim místo ve vlacích. Situace by se měla uklidnit už zítra.


Odbory žádají zvýšení platů o 10,5 procenta, minimálně však o 500 eur měsíčně (zhruba 12 tisíc korun). Zaměstnavatelé jim zatím nabídli jen pětiprocentní nárůst mezd ve dvou fázích a jednorázový příspěvek 2 500 eur (zhruba 60 tisíc korun) na zaměstnance.

Domů
Sdílet
Diskuse