Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. března 2023 12:00
Čas čtení 1:06
Martin Mičuda

Lamborghini odhaluje hybridní techniku. Ze supersportu se stane hypersport o více než 1000 koních

Lamborghini odhaluje hybridní techniku. Ze supersportu se stane hypersport o více než 1000 koních
Zdroj: Lamborghini
TECH LAMBORGHINI
Uložit Uložené

Ještě předtím, než nám Italové ukáží nástupce Aventadora, poznáme jeho techniku.

Elektrifikaci se nevyhnou ani nové sériové supersporty ze Sant'Agata Bolognese včetně nového modelu Aventador. Jeho název ani datum premiéry ještě neznáme, ale už teď víme, že ikonický dvanáctiválec bude s podporou elektrifikace. Vlajková loď značky totiž přijde jako plug-in hybrid, který automobilka označuje jako první HPEV (High Performance Electrified Vehicle) na světě.

Základem novinky pod kódovým označením LB744 bude nadále 6,5litrový dvanáctiválec uprostřed, nově bude otočen o 180 stupňů a spolupracovat bude s trojicí elektromotorů. Dva jsou na přední nápravě, každý pohání jedno kolo a třetí je nad dvouspojkovou osmistupňovou automatickou převodovkou. Zajímavostí je, že samotná převodovka je uložena příčně za motorem V12.

Lamborghini, Aventador, LB744,
Zdroj: Lamborghini

Zatímco Aventador měl v nejsilnější verzi 780 koní, jeho nástupce jen ze spalovacího motoru vydoluje až 607 kW/825 koní a 725 Nm. Zapomínat však nesmíme na další tři elektrické motory, které ve výsledku zaručí systémový výkon až na úrovni 747 kW/1015 koní. Z někdejšího krále supersportů se tak rázem stane spíše nový člen rodiny hypersportů.

Doporučeno
Extrémní Carbonado GTS od Mansory je labutí písní slavného supersportu, který Lamborghini přestalo minulý rok vyrábět Extrémní Carbonado GTS od Mansory je labutí písní slavného supersportu, který Lamborghini přestalo minulý rok vyrábět 26. srpna 2023 14:00

Elektrické motory jsou napájeny lithium-iontovou baterií umístěnou ve středovém tunelu. Akumulátor o rozměrech 1 550 × 301 × 240 mm obsahuje články o celkové kapacitě 3,8 kWh. To není mnoho – v tomto případě není pointou plug-in hybridní technologie snaha o lokální bezemisní jízdu, neboť dojezd na čistě elektrický pohon bude pravděpodobně jen kolem 10 kilometrů. Elektrická soustava jen přidává extra výkon a současně snižuje spotřebu dvanáctiválce v momentě, kdy není potřebný vysoký výkon.

Akumulátor se však bude umět extrémně rychle dobít pomocí rekuperace, palubní systém však nabídne i 7,4 kW AC nabíjení – na nabíječce se tak plně dobije do 30 minut. To, jak bude nástupce Aventador jezdit, jaké dynamické parametry poskytne a kolik bude stát, se ovšem dozvíme až časem.

Lamborghini, Aventador, LB744,Lamborghini, Aventador, LB744,Lamborghini, Aventador, LB744,Lamborghini, Aventador, LB744,
Zobrazit galerii
(11)
Domů
Sdílet
Diskuse